Terve.fi

Kihdin riski kasvaa sokerijuomilla

Kihdin riski kasvaa sokerijuomilla
Sokerilla makeutettuja limuja ja mehuja päivittäin juovat naiset sairastuvat kihtiin muita todennäköisemmin. Käytännössä riski ei kuitenkaan ole kovin suuri, havainnot tehneet tutkijat kirjoittavat JAMA-lehdessä.
Julkaistu: 11.11.2010

Etenkin fruktoosilla makeutettujen juomien on tiedetty lisäävän veren virtsahappoja, jotka niveliin kertyessä aiheuttavat kihtikipuja. Niiden nauttimista ei ole aiemmin yhdistetty naisten kihtiin, ja miestenkin kihtiin vain yhdessä tutkimuksessa.

Tuloksista ilmenee, että yhden sokeroidun limun päivittäin juovat sairastuvat lähemmäs kaksi kertaa todennäköisemmin ja kaksi limua juovat kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka juovat niitä harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Sokerittomat virvoitusjuomat eivät liittyneet kihtiin.

Appelsiinimehuun liittyvä kihtiriski oli samaa luokkaa kaksi lasillista päivittäin juovilla, mutta hieman heikompi vain lasillisen nauttivilla.

Tutkijat uskovat, että sokeroitujen juomien ja fruktoosin kulutuksen vähentäminen voi ehkäistä naisten kihtejä, mutta koska kihti on suhteellisen harvinainen naisilla, väestötasolla hyöty jää todennäköisesti pieneksi.

Tutkimukseen osallistui 79 000 naista, joita seurattiin 22 vuoden ajan. Seurannan kuluessa 780 naista sairastui kihtiin.

Kihti johtuu virtsahapon kertymisestä niveliin, mikä aiheuttaa kipeitä tulehduksia. Monilla se iskee ensiksi isovarpaan tyviniveleen. Valtaosa sairastuneista on yli 60-vuotiaita miehiä.

Kihdin oireita voi lievittää välttämällä alkoholia sekä ruokia, joissa on paljon puriinia, joka lisää virtsahapon erittymistä. Tällaisia ovat mm. sisäelimet, muikku, sardiinit, silakka ja muut kokonaan syötävät kalat ja eläinten nahka yleensäkin. Myös mädin, äyriäisten, lihan, papujen, herneiden ja sienien välttäminen auttaa monia.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2010

Copyright Duodecim 2010Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »