Terve.fi

Keuhkosyövän oireet

Keuhkosyövän oireet
Keuhkosyöpä oireilee yskänä, veriyskänä sekä kipuna rintakehällä tai hengenahdistuksena. Keuhkosyöpään voi myös liittyä yleisoireita. Lue lisää keuhkosyövän oireista.
Julkaistu: 10.4.2018
Keuhkosyöpään, kuten muihinkin syöpiin, liittyy yleisoireita, kuten laihtumista ja ruokahaluttomuutta. Yskä, veriyskä tai aiemmasta muuttunut yskäoireisto voi olla keuhkosyövän oire. Oireena voi esiintyä myös kipua rintakehällä tai hengenahdistusta. Lisäksi voi esiintyä toistuvia keuhkokuumeita. Usein keuhkosyöpä tulee ilmi muun syyn takia otetusta röntgenkuvasta.
Myöhäisvaiheen merkkejä ovat syövän leviämisestä johtuvat oireet, kuten kainalopatit, nielemisvaikeus ja esimerkiksi luustokivut. Syöpiin saattaa liittyä erilaisia elimistön hormoneiden poikkeavuuksia, jotka voivat aiheuttaa oireita. Elimistössä voi erittyä liikaa kortisolia tai veren hyytymistaipumus voi lisääntyä. Tällaisia oireita sanotaan paraneoplastisiksi oireiksi.
Mikäli on syytä epäillä keuhkosyöpää oireiden ja aiheuttajille altistumisen takia, otetaan keuhkojen natiiviröntgenkuvaus. Keuhko- ja sydänäänet kuunnellaan sekä vatsa ja pinnalliset imusolmukealueet tunnustellaan. Erikoissairaanhoidossa tehdään jatkotutkimukset, joita ovat mm. keuhkoputkien tähystys (bronkoskopia) ja keuhkojen tietokonekuvaus. Bronkoskopiaan yhdistetään yleensä solunäytteiden otto. Näillä tutkimuksilla pyritään selvittämään syövän solutyyppi ja taudin levinneisyys, mitkä ovat hoitomahdollisuuksiin vaikuttavia tekijöitä. Keuhkosyövän diagnostiikkaan soveltuvia seerumin tuumorimarkkeritutkimuksia ei ole.
Lähteet:
Keuhkosyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Knuuttila A. Keuhkosyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kommentoi »