Terve.fi

Keuhkoputkentulehduksen oireet

Keuhkoputkentulehduksen oireet
Keuhkoputkentulehduksen oireet ovat alkuvaiheessa flunssan oireita. Keuhkoputkentulehduksen oireisiin voi liittyä myös hengitysvaikeuksia. Lue lisää.
Julkaistu: 29.4.2018
Keuhkoputkentulehdus alkaa yleensä flunssan (ylähengitystieinfektion) oireilla eli tukkoisella nenällä, nuhalla ja aivastelulla. Muutaman päivän jälkeen sairaus leviää rintakehän alueelle. Aluksi keuhkoputkien ärtyminen aiheuttaa kuivaa yskää, mutta vähitellen, kun hengitysteihin kertyy enemmän limaa, yskä muuttuu produktiiviseksi (limaa irrottavaksi) yskäksi.
Joskus keuhkoputkentulehdusta sairastavalla lapsella on kuumetta, päänsärkyä ja erityisesti yskän yhteydessä esiintyvää rintakipua.
Joillakin lapsilla saattaa esiintyä hengitysvaikeuksia ja astmantyyppisiä oireita kuten uloshengityksen pidentymistä. Astmalapsilla astman oireet pahenevat usein keuhkoputkentulehduksen aikana. Kroonisen keuhkoputkentulehduksen ainoa oire voi olla pitkään jatkuva yskä.
Keuhkoputkentulehdus voi kehittyä keuhkokuumeeksi. Keuhkokuumeessa lapsi vaikuttaa sairaammalta, hengitysvaikeudet pahenevat ja kuume voi nousta jopa 39 asteeseen.
Jos epäilet, että lapsellasi on keuhkokuume, ota yhteys lääkäriin. Keuhkokuumepotilaan hengitysvaikeudet pahenevat ja astmalääkitys ei tunnu auttavan astmaa sairastavilla lapsilla. Ota tällöin yhteys lääkäriin.
Yskivä lapsi tulee viedä lääkäriin, jos lapsella on useita viikkoja jatkunut yskä, kuume ja paheneva limaisuus jatkuneet yli viikon, hengitys on tiheää, työlästä ja se vinkuu, alle 5 kk on vaikeita yskänpuuskia tai alle 6 kk esiintyy pahenevaa yskää, rohinaa ja hengitysvaikeuksia.
Lähteet:
Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Ville Peltola, Tavallinen flunssa, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017.
Hannu Jalanko, Tietoa potilaalle: Keuhkoputkentulehdus lapsella, Lääkärikirja Duodecim, 2017.
Kommentoi »