Terveys

Kehon voiteluaineet

Ilman rasvaa ei voi elää. Pehmeillä rasvoilla on paljon terveysvaikutuksia.

20.10.2010

1. Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, mihin ihminen tarvitsee rasvoja? 

Rasvoja tarvitaan solujen rakennusaineiksi, kehon lämmönsäätelyyn, sisäelinten suojaksi, perusaineenvaihdunnan ylläpitoon etenkin lepotilassa, hermo- ja muistitoiminnan ylläpitoon sekä hormonien tuottamiseen.

Rasva on erittäin hyvä energianlähde sekä välttämättömien rasvahappojen ja rasvaliukoisten A-, D- ja E-vitamiinien lähde. Se myös edistää kaikkien rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä elimistöön. Ruoka sisältää lukuisan määrän erilaisia rasvoja, joiden vaikutukset elimistön toimintaan eroavat toisistaan.

2. Mitä haittaa kovista rasvoista ja transrasvoista on? 

Ihmisen elimistö kykenee itse valmistamaan tyydyttyneitä rasvahappoja, joten niiden saanti ruoasta ei ole välttämätöntä. Niitä on runsaasti muun muassa pikaruoassa, kekseissä ja leivonnaisissa.

Tyydyttyneet rasvat nostavat veren kolesterolipitoisuutta, mikä suurentaa sydänsairauksien riskiä. Transrasvahappojen vaikutus on samantapainen. Elimistö polttaa energiaksi pääasiassa tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, kun taas monityydyttymättömät rasvahapot ovat ensisijaisesti elimistön rakennusainetta.

3. Miten voi lisätä hyviä rasvoja ruokavalioon? 

Suomalaisten rasvansaannista 60 prosenttia on piilorasvoja, ja niistä suuri osa kovaa rasvaa. Rasvaremontti kannattaakin aloittaa piilorasvoista, eli karsia ruokavaliosta elintarvikkeet, joissa on luonnostaan runsaasti rasvaa, ja käyttää näkyviä pehmeitä rasvoja. Kevyttä työtä tekevä nainen saa tarpeeksi välttämättömiä rasvahappoja, jos hän syö päivittäin kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä. Hyviä rasvoja on myös pähkinöissä, siemenissä, avokadossa ja monissa rasvaisissa kaloissa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt