Voi hyvin

Hoida kauneutta marjoilla - sisäisesti ja ulkoisesti

Kotimaiset marjat ovat terveellistä herkkua. Niiden vitamiineja ja hivenaineita käytetään hyödyksi myös kauneudenhoidossa.
Kuvat Johanna Kinnari

Puolukka

Puolukassa on runsaasti flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina eli varjelevat soluja vanhentavilta hapettumisreaktioilta. Puolukan arbutiinia on hyödynnetty vaalentavien kauneudenhoitoaineiden ainesosana.

Lakka

Lakka sisältää jopa nelinkertaisen määrän C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Lakka ja puolukka sietävät yli 40 pakkasastetta. Runsas C-vitamiini vaikuttaa ihoon kirkastavasti, ja sen on todettu hillitsevän myös pigmenttien epätasaista muodostumista eli maksaläiskien syntyä.

Vadelma

Vadelma sisältää C-vitamiinia, mutta myös karotenoideihin kuuluvaa A-vitamiinia, jolla on antioksidanttivaikutus. Vadelman marjat sisältävät erityisesti magnesiumia ja mangaania, joista magnesium on solujen aineenvaihduntaa vahvistava, ihon stressiä vähentävä aine.

Mustikka

Mustikan sinimarjat sisältävät C-vitamiinin lisäksi muun muassa silmien verisuonia vahvistavia antosyaniineja. Antioksidanttivaikutuksen lisäksi mustikan flavonoidit ja tanniinit estävät tulehduksia. Mustikkaa käytetäänkin ainesosana ihonhoitotuotteissa, joilla halutaan rauhoittaa ja tasapainottaa ärtynyttä ihoa.

Pirteä puolukkanaamio

rasvaiselle, samealle iholle

reilu 1 dl tuoreita puolukoita

1 munanvalkuainen

kaurajauhoja

Muussaa puolukat. Lisää munan-valkuainen ja kaurajauhoja sen verran, että saat paksuhkon seoksen. Levitä puhdistetuille kasvoillesi ja anna vaikuttaa 20–30 minuuttia. Huuhtele haalealla vedellä. Heleyttää ja kuorii kevyesti rasvaista ihoa.

Ohje: Kiistala, Mari: Ruusuvettä ja koivunlehtiä. Nemo 2004.

Kermakakku kasvoille

sopii herkälle iholle

1 dl vispikermaa

5 sitruunamelissan lehteä

5 tuoretta vadelmaa

Vispaa kerma. Pilko sitruunamelissa ja soseuta vadelmat. Sekoita kaikki ainekset. Levitä puhtaalle iholle ja anna naamion vaikuttaa 20 minuutin ajan. Huuhtele haalealla vedellä.

Ohje: Sundgren, Lisen: Ihana kotikylpylä. Nemo 2008.

Julkaistu: 28.9.2010
Kommentoi »