Terve.fi

Kätkytkuoleman syyksi paljastumassa serotoniinin puute

Kätkytkuoleman syyksi paljastumassa serotoniinin puute
Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet vauvojen aivoista muutoksia, jotka saattavat selittää miksi toiset vauvat ovat alttiita kätkytkuolemalle.
Julkaistu 3.2.2010

Heidän JAMA-lehdessä julkaisemansa tulokset osoittavat, että kätkytkuolleiden aivorungon osissa on neljänneksen vähemmän serotoniinia kuin verrokkien aivoissa, ja viidenneksen vähemmän tryptofaanihydroksylaasia (TPH2), joka liittyy serotoniinin synteesiin. Lisäksi he havaitsivat serotoniinireseptoreiden poikkeamia, jotka on aiemmin yhdistetty kätkytkuolemiin.

Tutkijat spekuloivat, että serotoniinivajauksen takia vauva ei ehkä reagoi hapenpuutteeseen normaalisti unen aikana.

Tulokset perustuvat 35 kätkytkuolleen ja viiden muihin akuutteihin syihin kuolleen vauvan kudosnäytteisiin. Vastaavat tiedot saatiin myös viidestä vauvasta, jotka olivat kuolleet krooniseen hapensaannin ja aivojen verenkierron häiriöön. Tutkimuksen pienuuden takia tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Vallitsevan teorian mukaan kätkytkuolemaan tarvitaan piilevä alttius, tietty ikä ja laukaiseva ulkoinen tekijä. Paras keino pienentää riskiä on nukuttaa vauva selälleen alustalle, joka ei ole upottavan pehmeä. Myös tutti, puhdas ilma ja riittävä ilmanvaihto saattavat vähentää riskiä, tutkimuksista tiedetään.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: JAMA 2010

Kommentoi »