Sairaudet

Kasvikset voivat pienentää haimatulehduksen riskiä

5.9.2012 Terve.fi

Tutkimukseen osallistui yli 80 000 henkilöä 11 vuoden aikana ja sen aikana huomattiin, että vähintään neljä annosta kasviksia päivittäin syöneiden henkilöiden akuurin haimatulehduksen riski oli 44 prosenttia pienempi kuin henkilöillä, jotka söivät korkeintaan yhden annoksen päivässä.

Tutkimuksessa henkilöt söivät vähintään seuraavia kasviksia: salaattia, pinaattia, parsakaalia, kukkakaalia, tomaattia, papuja, porkkanoita ja punajuuria.

Tutkimuksessa selvitettiin myös hedelmien vaikutusta riskin alentamiseen, mutta ne eivät pienentäneet riskiä juuri lainkaan.

Haimatulehduksen yleisimmät aiheuttajat maailmanlaajuisesti ovat alkoholinkäyttö ja sappikivitauti, joista johtuu noin 80 prosenttia tapauksista. Kuolleisuus vaikeaan haimatulehdukseen on 2–16 prosenttia.

Lähde: Harvard Health Publications

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt