Terve.fi

Kasvikset voivat pienentää haimatulehduksen riskiä

Kasvikset voivat pienentää haimatulehduksen riskiä
Julkaistu 5.9.2012

Tutkimukseen osallistui yli 80 000 henkilöä 11 vuoden aikana ja sen aikana huomattiin, että vähintään neljä annosta kasviksia päivittäin syöneiden henkilöiden akuurin haimatulehduksen riski oli 44 prosenttia pienempi kuin henkilöillä, jotka söivät korkeintaan yhden annoksen päivässä.

Tutkimuksessa henkilöt söivät vähintään seuraavia kasviksia: salaattia, pinaattia, parsakaalia, kukkakaalia, tomaattia, papuja, porkkanoita ja punajuuria.

Tutkimuksessa selvitettiin myös hedelmien vaikutusta riskin alentamiseen, mutta ne eivät pienentäneet riskiä juuri lainkaan.

Haimatulehduksen yleisimmät aiheuttajat maailmanlaajuisesti ovat alkoholinkäyttö ja sappikivitauti, joista johtuu noin 80 prosenttia tapauksista. Kuolleisuus vaikeaan haimatulehdukseen on 2–16 prosenttia.

Lähde: Harvard Health Publications

1 kommentti