Voi hyvin

Kasvata rakkautta zeniläisittäin


Zenbuddhalaiset opit rakkaudesta auttavat kasvattamaan kärsivällisyyttä ja luopumaan kontrolloinnista.

1. Kasvata kärsivällisyyttäsi.

Zenbuddhalaisten oppien mukaan mitään todellista ei voi kehittyä ilman kärsivällisyyttä ja kykyä sietää puutetta. Niin on myös rakkaudessa. Rakkaus voi osua kohdalle nopeasti, mutta vie aikaa ennen kuin ihminen tuntee olonsa suhteessa kotoisaksi ja paljastaa itsensä. Jos hakee elämäänsä nopeaa tyydytystä, rakkauden syveneminen ei ole koskaan mahdollista. Uskalla odottaa ja sulatella tapahtumia rauhassa. Siten opit näkemään niiden todellisen merkityksen.

2 Luovu ohjailusta.

Länsimaisessa kulttuurissa ihmisiä opetetaan haluamaan kaikki hyvä itselleen ja pitämään ihmissuhteiden ohjat omissa käsissä. Muiden ihmisten ja oman elämän jatkuva ohjaileminen aiheuttaa kuitenkin valtavasti paineita ja synnyttää ahdistusta. Zenharjoituksessa ei pyritä saavuttamaan tai kartuttamaan mitään. Tärkeä ohje on oppia olemaan liikkumatta paikoillaan ja siten antaa asioiden tapahtua. Jatkuva liikehtiminen estää näkemästä totuutta. Se estää myös avautumisen rakkaudelle.

3 Ymmärrä yksinäisyyttä.

Monet kokevat parisuhteissa yksinäisyyttä ja vieraantumista. Zenin oppien mukaan ainoa todellinen yksinäisyys johtuu siitä, että hylkää itsensä ja odottaa jonkun toisen täydentävän itseä. Zenharjoituksessa tutustutaan yksinäisyydentunteeseen ja opitaan erottamaan yksinäisyys yksin­olosta. Opettele olemaan oma kumppanisi. Muuten koet itsesi aina yksinäiseksi seuralaisten määrästä riippumatta.

Lähde: Shoshanna, Brenda: Zen ja rakastumisen taito (suom. Elina Bhutia). Basam Books 2003, 2006 ja 2013.

Julkaistu: 26.4.2013