Sairaudet

Karvatupentulehdus eli follikuliitti

Karvatupentulehdus oireet ja hoito: Karvatupentulehdus on karvaisilla ihon alueilla esiintyvä tulehdus.

11.3.2016 Terve.fi

Karvatupentulehdus on karvaisilla ihon alueilla esiintyvä tulehdus, jonka tavallisin aiheuttaja on staphylococceus aureus-niminen bakteeri, mutta myös eräät muut bakteerit voivat olla infektion syynä. Ihottuman syntyyn tarvitaan usein muitakin tekijöitä bakteerin lisäksi.

Muita mahdollisia aiheuttajia ovat kemialliset aineet, kuten ihonhoitoaineet, öljyt ja tervat sekä iholla normaalistikin oleva Pityrosporum ovale -niminen hiivasieni.

Diabetes eli sokeritauti ja yleinen huonokuntoisuus altistavat karvatupen tulehduksien synnylle. Tiukka, hengittämätön ja varsinkin öljystä likainen vaatetus, kuten farkut tai haalarit voivat edesauttaa ihottuman syntyä. Parta-alueella parran ajaminen saattaa olla oireiden syynä. Liikahikoiluun voi liittyä karvatupen tulehdusta muistuttavia punoittavia muutoksia.

Karvatupentulehdus, oireet

Ulkonäöltään karvatupen tulehdus on karvan kohtaan ilmaantuva punoittava näppylä, jonka päähän saattaa ilmaantua myöhemmin pieni kellertävä märkäinen pää. Tulehdus voi levitä karvatupesta ympäröivään kudokseen muuttuen paiseeksi. Muutokset sijaitsevat ihon karvaisilla alueilla, kuten hiuspohjassa, kasvoissa parran alueella, raajoilla ja häpykarvoissa.

Hoito

Lievässä taudinkuvassa oireet saattavat rauhoittua itsestäänkin ilman hoitoa, jos altistava tekijä, esimerkiksi ärsyttävä paikallisaine, kuten terva tai voide saadaan poistettua.

Paikallishoitoina voidaan käyttää ihoa puhdistavia antiseptisiä aineita sekä antibakteerisia ja antibioottivoiteita.

Parta-alueen infektioissa tulee parranajossa pitää taukoa tulehduksen rauhoittamiseksi sekä tarvittaessa puhdistaa parranajovälineet antiseptisillä aineilla.

Vaikeimmissa ja pitkittyneissä sekä paisemaisissa infektioissa käytetään sisäisiä antibiootteja. Pityrosporum ovalen aiheuttamissa tulehduksissa hoitona ovat paikallisesti ja sisäisesti käytettävät hiivasienilääkkeet.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi