Kärsitkö pahanhajuisesta hengityksestä? Syy voi olla tämä!

Kärsitkö pahanhajuisesta hengityksestä? Syy voi olla tämä!
Taas on se aika vuodesta, kun nuha ja flunssa jylläävät. Vaikka tarjolla on rokotteita, käsidesejä, käsikaupparohtoja ja lääkkeitä, monet sairastuvat niistä huolimatta.
Julkaistu 25.6.2015

Ikävä kyllä flunssasta ja nuhasta saattaa seurata myös toisenlainen ikävä seuraus: pahanhajuinen hengitys, todetaan threabreath.com uutisessa.

Hengitys voi muuttua pahanhajuiseksi nuhan vuoksi monella eri tapaa. Yleensä syynä on yhdistelmä, jossa limaa vuotaa nieluun sekä yskä. Ihmisen sairastuttua nuhaan keho alkaa nopeasti poistaa vierasta ainesta limakalvojen kautta, jotka tässä tapauksessa ovat bakteerit ja virukset. Limavuoto nieluun on yleensä melko hyvä merkki siitä, että ihmisellä on nuha, puhumattakaan pahanhajuisesta hengityksestä.

Nenä ja poskiontelot erittävät paksua, keltaista limaa taistellessaan nuhaa vastaan. Lima liikkuu nenäonteloiden läpi kurkkuun, mikä puolestaan vaikuttaa hengitykseen. Liman haju muodostuu pääasiassa käytetyistä valkosoluista sekä nuhan aiheuttamasta tulehduksesta.

Yskä kiihdyttää nuhan aiheuttamaa pahanhajuista hengitystä eli halitoosia. Yskä nimittäin nostaa tunkkaista, proteiinituoksuista ilmaa keuhkoista sekä kuivaa kurkkua, suuta ja kitalakea. Raju yskiminen saattaa näin aiheuttaa kipeän kurkun lisäksi kuivan suun ja pahanhajuisen hengityksen. Kuiva suu pahentaa edelleen hengityksen hajua, sillä kieleen, ikeniin ja sisäposkiin kertyy helpommin hajua aiheuttavia bakteereita.

Sylki puhdistaa luonnollisesti suun bakteereista ja ruokajäämistä. Ilman kunnollista syljen eritystä, bakteerit alkavat kuitenkin lisääntyä suussa ja erittää rikkivetyä. Mädän tuoksuinen rikkivety on usein osittain syynä nuhan ja flunssan aiheuttamaan halitoosiin.

Ei tässä vielä kaikki, sillä sairastelu voi laukaista pahanhajuisen hengityksen muillakin tavoin. Paksun yskänlääkkeen juominen voi nimittäin tehdä hengityksestä ylimakean tai happaman tuoksuisen. Myös mausteiset ruoat voivat lisätä ennestään pahanhajuista bakteerikasvustoa jäädessään hampaiden väleihin. Tukkoinen nenä aiheuttaa usein myös sen, että suu on pidettävä yöllä auki. Tämä kuivattaa suuta huomattavasti ja aiheuttaa voimakkaan hajuisen tuoksun suuhun aamulla.

Nuhan hoidon lisäksi, yksi tapa hoitaa pahanhajuista hengitystä on harjata hampaat kahdesti päivässä, harjata kieli usein ja huuhtoa suuta raikastavilla tai antibakteerisilla suuvesillä.

Kommentoi »