Terve.fi

Karotenoidit suojaavat virtsarakon syövältä

Karotenoidit suojaavat virtsarakon syövältä
Karotenoidit ovat kasvien keltaisia, oransseja ja punaisia väriaineita, jotka saavat nimensä porkkanasta (Daucus carota). Ne toimivat elimistössä antioksidantteina estäen haitallisia hapettumisreaktioita. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty yhteyttä veriplasman mikroravinteiden ja virtsarakon syövän välillä sekä arvioitu karotenoidien ja tupakansavun yhteisvaikutuksia virtsarakon syövän kannalta.
Julkaistu 13.10.2006

Tapaus-verrokkitukimuksen tapauksina oli 242 virtsarakkosyöpään sairastunutta ja verrokkeina 204 tervettä henkilöä. Heiltä kerättiin taustatietoja ja otettiin verinäytteitä. Verinäytteistä määritettiin luteiini, zeaksantiini, beetakryptoksantiini, lykopeeni, alfakaroteeni, beetakaroteeni, retinoli, alfatokoferoli ja gammatokoferoli. Nämä kaikki ovat vitamiineja, niiden esiasteita tai niiden tavoin vaikuttavia antioksidantteja.

Suuri veren alfakaroteenipitoisuus näytti alentavan virtsarakon syövän riskiä 78 %. Suuri zeakasantiinipitoisuus alensi riskiä 84 % ja suuri luteiinipitoisuus 58 %. Myös lykopeeni ja alfakaroteeni alensivat riskiä, mutta vaikutus oli melko vähäinen. Erityisen selvästi karotenoidit näyttivät ehkäisevän tupakoijien virtsarakon syöpää. Tupakoinnin tiedetäänkin olevan virtsarakon syövän merkittävimpiä riskitekijöitä. Näyttää myös siltä, että syömällä runsaasti karotenoideja sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia voidaan ehkäistä virtsarakon syöpää. Karotenoideja on runsaasti esimerkiksi tomaateissa, paprikoissa, pavuissa, porkkanoissa ja monissa hedelmissä.

Kommentoi »