Terve.fi

Kannabista päivittäin käyttävillä aivomuutoksia

Kannabista päivittäin käyttävillä aivomuutoksia
Vuosikausia jatkuva päivittäinen kannabiksen käyttö voi johtaa rakenteellisiin muutoksiin aivojen alueilla, jotka säätelevät tunteita, muistia, pelkoja ja aggressiivisuutta. Kannabiksen vaikutuksista aivojen rakenteeseen on saatu viitteitä eläinkokeissa, mutta ihmisillä muutoksia ei ole aiemmin todettu.
Julkaistu 9.6.2008

Tulokset perustuvat viidentoista kannabista käyttävän ja kuudentoista verrokin aivokuvauksiin. Käyttäjät olivat polttaneet vähintään viisi kannabissätkää päivittäin yli kymmenen vuoden ajan.

Aivojen hippokampus ja amygdala olivat kannabista käyttävillä 12 ja 7 prosenttia pienemmät kuin verrokkien, mitä voi pitää huomattavana erona. Kannabista käyttävät myös menestyivät oppimista mittaavassa testissä huonommin, ja heillä oli lieviä psykoosimaisia oireita enemmän kuin verrokeilla.

Australialaisten havainnot viittaavat vahvasti siihen, että ainakin hyvin runsas ja pitkään jatkuva kannabiksen käyttö saattaa muuttaa aivojen rakennetta. Tulokset eivät kuitenkaan kerro onko muutoksilla käytännön vaikutuksia.

Kannabiksen käyttö voi useiden tutkimusten perusteella lisätä käyttäjän vaaraa sairastua mm. masennukseen ja skitsofreniaan. Ainakin viisi prosenttia suomalaisista on joskus käyttänyt kannabista.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

Kommentoi »