Terveys

Kannabista päivittäin käyttävillä aivomuutoksia

Vuosikausia jatkuva päivittäinen kannabiksen käyttö voi johtaa rakenteellisiin muutoksiin aivojen alueilla, jotka säätelevät tunteita, muistia, pelkoja ja aggressiivisuutta. Kannabiksen vaikutuksista aivojen rakenteeseen on saatu viitteitä eläinkokeissa, mutta ihmisillä muutoksia ei ole aiemmin todettu.

9.6.2008 Terve.fi

Tulokset perustuvat viidentoista kannabista käyttävän ja kuudentoista verrokin aivokuvauksiin. Käyttäjät olivat polttaneet vähintään viisi kannabissätkää päivittäin yli kymmenen vuoden ajan.

Aivojen hippokampus ja amygdala olivat kannabista käyttävillä 12 ja 7 prosenttia pienemmät kuin verrokkien, mitä voi pitää huomattavana erona. Kannabista käyttävät myös menestyivät oppimista mittaavassa testissä huonommin, ja heillä oli lieviä psykoosimaisia oireita enemmän kuin verrokeilla.

Australialaisten havainnot viittaavat vahvasti siihen, että ainakin hyvin runsas ja pitkään jatkuva kannabiksen käyttö saattaa muuttaa aivojen rakennetta. Tulokset eivät kuitenkaan kerro onko muutoksilla käytännön vaikutuksia.

Kannabiksen käyttö voi useiden tutkimusten perusteella lisätä käyttäjän vaaraa sairastua mm. masennukseen ja skitsofreniaan. Ainakin viisi prosenttia suomalaisista on joskus käyttänyt kannabista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Archives of General Psychiatry 2008;65:694-701

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

MasennusSkitsofrenia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi