Terve.fi

Kannabis saattaa haitata verkkokalvon solujen toimintaa

Kannabis saattaa haitata verkkokalvon solujen toimintaa

Säännöllinen kannabiksen käyttö saattaa ranskalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa haitallisesti verkkokalvon toimintaan. Lue lisää.
Mainos

Säännöllinen kannabiksen käyttö saattaa ranskalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa haitallisesti verkkokalvon toimintaan. Havainto koskee verkkokalvon gangliasoluja ja voi mahdollisesti selittää kannabiksen käyttäjien näköongelmia. Tulokset julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Tutkijat korostavat havaintojensa kaipaavan vielä lisätutkimusten varmistuksen, mutta ne saattavat viitata myös silmien toimintaa laajempiin haittamekanismeihin. Silmän verkkokalvot ovat yhteydessä keskushermostoon ja siksi niiden poikkeavuudet voivat antaa laajemminkin tietoa synaptisista hermovälityksistä.

Tutkimukseen osallistui 28 säännöllisesti kannabista käyttävää ja 24 samanikäistä verrokkia. Osana tutkimusta heille kaikille tehtiin elektroretinografiatutkimukset.

Väestökyselyiden perusteella noin 700 000 suomalaista on kokeillut kannabista jossain vaiheessa elämäänsä. Päivittäiskäyttäjiä on kuitenkin vain noin 6 000 – 8 000.

Lähde: JAMA Ophthalmology 2016;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2016.4761

Lue lisää:

Kannabis tuplaa autoilijan onnettomuusriskin

Kannabis vahingoittaa aivoja – eikä siinä vielä kaikki

Tutkimus kumoaa käsityksen kannabiksen käytön yhteydestä mielenterveysongelmiin

Julkaistu: 13.12.2016