Virtsankarkailu tunnetaan yleensä vanhenevien naisten vaivana. Se on totinen ongelma kuitenkin myös monelle miehelle. Vajaalla kymmeneksellä keski-iän ohittaneista miehistä lirahtelee housuihin. Helpotusta hätään on kuitenkin tarjolla leikkauksesta lääkkeisiin ja tippasuojasta kondomiurinaaliin.
Virtsasuihkun heikkeneminen ja toisaalta öinen virtsaamistarve ovat miehillä ensimmäisiä merkkejä siitä, että virtsankulku ei ole kunnossa. Naisilla lirahtelee pöksyihin usein ponnistuksen yhteydessä, vaikkapa vain nauraessa ja yskiessä. Miehillä tällainen ponnistusinkontinenssi on harvinaisempaa ja sen takana on useimmiten eturauhasleikkauksen komplikaatio. Myös selkäydinvamma ja välilevyn pullistuma voivat aiheuttaa miehelle ponnistuskarkailua.
- Yli 95 prosenttia miesten virtsankarkailusta liittyy kuitenkin yliaktiiviseen virtsarakkoon eli kyseessä on niin sanottu pakkoinkontinenssi. Kun miehelle tulee hätä, hän ei yksinkertaisesti ehdi vessaan saakka. Vaiva on sitä todennäköisempää, mitä vanhemmaksi mies tulee, urologian professori Teuvo Tammela Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sanoo.
Virtsaputken ympärillä oleva, parikymmentä-grammainen rauhanen kasvaa useimmilla miehillä iän mukana. Aikaisemmin uskottiin, että syy miehen virtsanpidätysvaivoihin löytyy aina eturauhasesta ja apukin löytyy aina eturauhasen höyläysleikkauksesta. Teuvo Tammela korostaa, ettei uskomus pidä kuitenkaan paikkaansa.
- On paljon miehiä, jotka kärsivät oireista, mutta tutkimuksissa ei kuitenkaan löydy tukosta. Tällaiset miehet eivät hyödy höyläysleikkauksesta. Päinvastoin sillä voidaan aiheuttaa vain entistä hankalampi tilanne, kun heikennetään sulkijalihastoimintaa.
Höyläyksestä lääkkeisiin
- Höyläys sinällään on hyvä toimenpide. Kaksi kolmesta tukospotilaasta paranee sen avulla virtsavaivoistaan. Mutta pelkkien oireiden perusteella, varmistamatta tukoksen olemassaoloa, toimenpiteeseen ei pidä lähteä, Teuvo Tammela sanoo.
Harvinaisempi virtsankarkailu eli ylivuotoinkontinenssi sitä vastoin liittyy lähes aina eturauhasen liikakasvuun. Tukkeutunut rakko yrittää aluksi tyhjentää itse itsensä. Aikaa myöten rakkolihas alkaa kuitenkin uupua, jolloin rakkoon alkaa kertyä lisääntyvästi jäännösvirtsaa. Rakko täyttyy ja täyttyy ja alkaa lopulta valuttaa yli jatkuvasti kuin tynnyri. Tutkimus paljastaa ylivenyttyneen rakon ja apu löytyy eturauhasen höyläyksestä. Rakon toipumiseen saattaa kulua kuitenkin useita kuukausia.
Virtsan pakkokarkailuun on tarjolla runsaasti niin sanottuja antikolinenergisiä lääkkeitä. Ne estävät rakkosupistusta aiheuttavan hermoimpulssin pääsyn rakkolihakseen. Ikämiehiä hoidettaessa lääkkeiden vaarana saattaa kuitenkin joskus olla rakon lamaantuminen liikaa. Tämä taas johtaa vieläkin hankalampaan tilanteeseen eli virtsaumpeen, jolloin mitään ei tule ulos.
Tippasuojasta kondomiurinaaliin
Miesten virtsanpidätysvaivoihin on saatavissa myös erilaisia apuvälineitä, jopa monipuolisempia kuin naisille. Miehet voivat turvautua naisten tapaan vaippoihin. Mutta heille on tarjolla myös niin sanottuja tippasuojia, peniksen päälle pantavia pusseja.
Kondomiurinaali toimii kestokatetrin tapaan. Kyseessä on silikonista tehty kondomi, jonka päästä lähtee letku reiteen kiinnitettävään virtsapussiin. Ikämiehillä peniksen pienetessä kondomiurinaali tahtoo kuitenkin herkästi lupsahtaa pois paikaltaan.
Naisia kannustetaan hoitamaan virtsanpidätysvaivojaan rakon pohjan jumpalla ja pidentämään pidättelemällä virtsaamisvälejä. Teuvo Tammela korostaa, että miehet eivät tällaisesta rakkokoulutuksesta hyödy. Päinvastoin pitkä pidättely voi aiheuttaa ikämiehille virtsaummen.
Ja vielä jälkitippa
Oma vaivansa miehillä on iän myötä kehittyvä jälkitippailu. Vaikka mies pisuaarin äärellä kuinka heiluttelisi, viimeiset tipat eivät tule ulos. Kun hän sitten lähtee kävelemään, lihasaktiivisuus lantiossa valauttaa tipat housuihin.
Jälkitippailu ei välttämättä liity lainkaan eturauhaseen. Syynä tähän jo 40-50 -vuotiailla miehillä yleiseen vaivaan on usein virtsaputken löystyminen ja jäntevyyden heikkeneminen. Vaiva on kuitenkin helppo hoitaa. Kuvien avulla Teuvo Tammela opastaa omia potilaitaan painelemaan viimeisetkin tipat ulos.
Copyright Duodecim 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.