Kauneus ja Terveys

"Kai he muutaman kerran harrastivat seksiä" - 10 salaisuutta Marimekosta

"Kai he muutaman kerran harrastivat seksiä" - 10 salaisuutta Marimekosta
Hiljattain julkaistussa Marimekko – Suuria kuvioita -teoksessa luodaan tarkka katsaus yrityksen historiaan ja sen päävaikuttajiin aina tähän päivään asti. Lue 10 asiaa, joita et välttämättä Marimekosta tiennyt.
Julkaistu: 16.9.2015
Draamalta ei ole vältytty, ja teosta lukiessa vastaanottaja tempaistaan mukaan kuin suurempaankin jännitysnäytelmään. Meille suomalaisille Marimekko on oma kansallisaarteemme ja tunnemme yrityksen historian ehkä paremmin kuin muiden kotimaisten yritysten. Mielikuvissa elää sähäkkä Armi Ratia (1912–1979) ja elegantti mustiin pukeutuva Kirsti Paakkanen, mutta tiesitkö seuraavat seikat Marimekosta?

1. Muotinäytös

Marimekon ensimmäistä muotinäytöstä varten Armi Ratia joutui maksamaan takuut Kalastajatorpalle esityspaikastaan. Rahat piti keksiä jostain, ja Armi päätti käyttää kolmesta lapsestaan saamansa lapsilisät takuuseen. Rahaa lainattiin myös Ratioiden taloudenhoitajalta, Kerttu Mäntykiveltä.
Ensimmäisessä muotinäytöksessä pukujen persoonallisuutta korostettiin Armin keksimillä omaperäisillä nimillä, kuten Kissa Kirnauskis, Laiskiainen ja Kuppi kahvia. Muotinäytös osoittautuikin valtavaksi menestykseksi. Näytöksen jälkeen yleisö rynni takahuoneeseen repimään vaatteita mannekiinien käsistä – ei ollut epäilystäkään, että mallisto myytiin loppuun sekunnissa. Ensimmäiseen muotinäytökseen Kalastajatorpalla liittyi suuria riskejä, mutta huimapäiset päätökset olivat tuttuja Armille. Hänellä oli tapana sanoa: ”kun tehdään, niin tehdään komeasti”.

2. Nousu

Aluksi Marimekon nousu oli hurjaa; kysyntää oli enemmän kuin tarjontaa. Nopeaan kysyntään ei kuitenkaan osattu reagoida, pulaa oli ompelijoista, leikkaajista ja tietysti rahasta. Toisinaan hermot olivat kireänä, ja Armi saattoi tokaista työntekijöilleen tappavansa nämä ”möllit” omin käsin. Seuraavana päivänä Ratia saapui paikalle sovittelijan roolissa kosiskellen työntekijöitä samppanjapullolla, kuvailee silloisen Printexin ensimmäisiin työntekijöihin kuulunut Pirkko Ollila.

3. Selvännäkijä

Armi Ratia käytti ahkerasti selvännäkijöiden palveluja.
- Äiti oli mielikuvitusrikas ja lämmin tunneihminen eikä koskaan tylsä. Tylsä-sanaa emme tunteneet. Kaikki oli mahdollista. Elämä oli näytelmä ja suuri lavastus, Ristomatti Ratia kuvailee äidistään kirjassa.

4. Yksityiskohdat

Armi panosti yksityiskohtiin. Toimistolla paloi aina kynttilöitä ja oli kukkia ympäriinsä. Armi tuhlasi rahaa samppanjaan, matkoihin ja muihin ylellisyyksiin. Maaseutumyymälöistä Helsinkiin kokoukseen matkustaneille työntekijöille oli varattu parhaat hotellit, joiden huoneen vuodevaatteet olivat sijattu Marimekon liinavaatteilla. Ratia piti huolta työntekijöistään. Hän kiitteli heitä kirjein, kortein ja lahjoin.

5. Syyte

Armi oli syytettynä varomattomuudesta liikenteessä ja kuolemantuottamuksesta. Armi ajoi Marimekon omistamaa Mersua uudella Helsingintiellä sveitsiläinen toimitusjohtaja kyydissään. Armi näki edellä samaan suuntaan ajavan polkupyöräilijän, jonka pyörän tangoissa roikkui kaksi suurta kassia ja tarakalle oli sidottu iso pesuvati. Armi oli juuri ohittamassa pyöräilijää, kun iäkäs nainen horjahti auton eteen ja joutui auton töytäisemäksi. Nainen kuoli saamoihinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa. Oikeusasiakirjojen mukaan suurten kassien epäiltiin aiheuttaneen horjahduksen. Armi vapautettiin syytteistä.

6. Kekkonen

Armin ja Urho Kekkosen lämpimät suhteet. Kekkosen ja Armin muodollinen tuttavuus läheni ystävyydeksi. He kirjoittelivat toisilleen yksityisiä ja julkisia kirjeitä.
Jörn Donner kuvaa ystävyyttä seuraavasti: – Kai he muutaman kerran harrastivat seksiä.

7. Mariskooli

Kuka keksi ottaa tuotantoon ikonisen lasimaljan, Mariskoolin? Vuokko Nurmesniemen mukaan hän löysi Mariskoolin. Nurmesniemi kertoo olleensa töissä Nuutajärven lasitehtaalla, ja eräänä päivänä hän löysi vintiltä maljoja, jotka osti itselleen. Kyseisistä maljoista hän tarjoili illalliskutsuilla jälkiruokaa Ratioille. Marimekolle päätettiin tehdä vastaavanlaiset. Toisen tarinan mukaan Armi keksi italialaista muotokieltä huokuvat lasimaljat Nuutajärven lasitehtaalta. Kolmannen version mukaan Ristomatti Ratia lukeutuu Mariskoolin pelastajaksi.

8. Kuolema

Armi Ratian kuolemaan liittyi mystiikkaa. Bökarsin kartanon hovimestari Antero Väisänen kertoo, että Armin maatessa sairaalavuoteessa jo useampaa päivää tajuttomana, oli Armi yhtäkkiä avannut silmänsä. Hovimestari ei koskaan kertonut tästä kenellekään, sillä Marimekon tehtaan väki oli muutenkin taikauskoista sakkia. Heidän mukaansa Armin kuoleman aikaan vintillä oli lentänyt lintu ja kynttilöitä oli syttynyt itsestään palamaan.

9. Amer

Vuonna 1987 Amerin omistuksen aikaan Marimekolle oli kertynyt suuri ylijäämävarasto, josta piti päästä eroon. Yritys päätti lopulta lahjoittaa seitsemäntuhatta kiloa vaatetta Punaiselle Ristille. Määrä vastaa liki 25 000:ta naisten vaatetta. Marimekko oli kuitenkin tarkka ehdoista: vaatteista tuli leikata irti Marimekon tuotemerkki ennen kuin ne lähtivät Itä-Afrikkaan, Tansaniaan. Asiasta ei puhuttu julkisuuteen.

10. Rekrytointi

Marimekon rekrytoinneissa oli periaate, että jos joku tuli haastatteluun Marimekon vaatteissa, niin se ei passannut. Ratian perinnettä jatkaen Paakkanen saattoi tiedustella työhaastattelutilanteessa hakijan horoskooppia (Ratia oli rapu, Paakkanen on vesimies). Kirstissä ja Armissa oli muutenkin yhtäläisyyksiä.
- Hän [Kirsti] oli hyvin sydämellinen, mutta hän saattoi olla tulta ja tappuraa. Kuten Armikin, hän antoi raikua niin että seinät kaikuivat, kuvailee Marimekon työntekijä Marja Hinttula kirjassa.
Lähde: Koivuranta, Pehkonen, Sorjanen ja Vainio (2015): Marimekko – Suuria kuvioita. Into Kustannus.
Kommentoi »