Terve.fi

Kahvi ja kofeiini pahentavat virtsatieoireita - tämä sen sijaan auttaa

Kahvi ja kofeiini pahentavat virtsatieoireita - tämä sen sijaan auttaa
Julkaistu 24.6.2013

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulos ei ole ainutlaatuinen, sillä kofeiinin välttämistä on suositeltu tätäkin ennen. Suosituksen tueksi on kuitenkin ollut niukasti tutkimusnäyttöä.

Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla 4 100 miestä ja naista viiden vuoden ajan. Kun tutkijat vertasivat osallistujia ja heidän virtsatieoireitaan seurannan päätyttyä, he havaitsivat oireiden pahentuneen todennäköisemmin miehillä, jotka nauttivat päivittäin vähintään kaksi kupillista kahvia. Vertailukohtana olivat miehet, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia.

Oireet pahentuivat myös naisilla, jotka lisäsivät päivittäistä kahviannostaan ainakin kahdella kupillisella seurannan aikana. Myös virvoitusjuomien ja etenkin kofeiinipitoisten virvoitusjuomien lisääminen ennusti oireiden pahentumista.

Tulokset viittasivat myös siihen, että ainakaan miehillä oireet eivät pahentuneet yhtä todennäköisesti, jos he nauttivat sitruunan tai muiden sitrushedelmien mehuja.

Havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä riittävän vahvoina, jotta alempien virtsateiden oireista kärsivien kannattaisi kokeilla kofeiinin vähentämistä oireidensa lievittämiseen. Myös sitrusmehujen juominen voi auttaa osaa potilaista.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Epidemiologyssa. Alemmilla virtsateillä tarkoitetaan virtsarakkoa ja virtsaputkea.

Lue lisää:

Kommentoi »