Terve.fi

Kadonneen SI-nivelen luiskahduksen metsästäjät

Kadonneen SI-nivelen luiskahduksen metsästäjät
SI-nivel sijaitsee selän ristiluun ja lantion suoliluun välissä, josta tulee sen suomenkielinen nimi ristiluu-suoliluu nivel.
Julkaistu 19.12.2016

SI-nivel sijaitsee selän ristiluun ja lantion suoliluun välissä, josta tulee sen suomenkielinen nimi ristiluu-suoliluu nivel. Tavallisimmin käytetty SI-nivel tulee englanninkielen sanoista sacroiliac joint (sacrum= ristinivel & ilium=suoliluu).

SI-nivelestä on ollut paljon myyttejä vuosien saatossa, esimerkiksi nivelen liikkeestä on ollut paljon keskustelua ja eriäviä mielipiteitä historian aikana. Nykytutkimus on osoittanut, että nivelen liikelaajuus vaihtelee yksilöllisesti ja on tavallisimmin muutamia asteita kiertoa ja muutamia millimetrejä liukumaa.

SI-nivelen toimintahäiriö (tavallisimmin aliliikkuvuus) on yksi tavallisimmista lantion alueen kiputilojen aiheuttajista.

Paikallisen kivun pakaran yläsivuosan lisäksi SI-nivelen toimintahäiriön tyypillisimpiä oireita ovat:

  • kivun toispuoleisuus, eli kipu esiintyy ainakin aluksi vain toisella puolella
  • nivusien, sisäreisien, pakaroiden ja alaselän alueen lihaksien kipu ja jännitys, erityisesti pitempään jatkuneissa lantion toimintahäiriöissä
  • lonkkanivelen liikerajoitukset, erityisesti taaksepäin taivutuksessa
  • Selän taaksepäin taivutus voi ottaa vastaan enemmän toimintahäiriön puolella. Myös muissa selän taivutuksissa voi tuntua vetoa toimintahäiriön puolella
  • hankaluus / raskaus nousta ylös, koska painonsiirrosta ja suoristuksessa pystyasentoon voi ilmetä tunne, että ei pääse ihan suoraksi
  • lantion voi tuntea olevan virheasennossa, jolloin lantio tuntuu kallistuneelta tai kiertyneeltä erityisesti seisoma-asennossa. Tavallisesti tähän liittyy myös tunne, että seisoo enemmän toisella jalalla
  • Juoksussa ja painoa kantavissa toisteisissa liikkeissä toimintahäiriön puoli väsyy nopeammin ja alkaa kipuilemaan

SI-nivelen toimintahäiriön on yksi toiminnallinen diagnoosi muiden joukossa. Kiropraktiikan historiassa on ollut koulukuntia, jotka ovat ajatelleet kaikkien tuki- ja liikuntaelinvaivojen johtuvan yhden tietyn nivelen virheasennosta ja toimintahäiriöistä. Luonnollisesti vastaavat koulukunnat ovat jääneet historiallisiksi muistoiksi alan kehittyessä.

Kiinnostavaa kyllä, meillä on Suomessa kehittynyt oma koulukunta, joka näkee SI-nivelen toimintahäiriön aiheuttavan kaikki tuki- ja liikuntaelinvaivat. Tällöin diagnoosissa ei yleensä puhuta toimintahäiriöistä tai virheasennoista, vaan dislokaatioista eli sijoiltaan menemisistä ja pois paikaltaan luiskahduksista. Nämä olisi helppo sivuuttaa väärinymmärryksinä ja aika erikoisina juttuina, mutta olen huomannut diagnoosin tulleen osalle potilaista hyvin ongelmalliseksi ja valitettavaksi.

Osa SI-nivelen dislokaatio-potilaista jää etsimään sitä yhtä tekniikkaa tai terveydenhuollon ammatinharjoittajaa, joka laittaisi nivelen paikoilleen, jolloin heidän krooniset kipuoireensa jäisivät hoitopöydälle nivelen liikahtaessa paikalleen. Nämä uskomukset ovat ongelmallisia ja valitettavia siltä kannalta, että SI-nivelen toimintahäiriö vastaa yleensä perushoitoon nopeasti ja hyvin ja hoitovasteen ollessa vähäinen tai lyhytaikainen olisi syytä todeta, että SI-nivelen dislokaatio tai toimintahäiriö ei yksin ole oikea diagnoosi. Tällöin olisi viimeistään syytä katsoa tilannetta kokonaisvaltaisemmin. Pitkäaikaiset oireet ovat hyvin harvoin hoidettavissa yhdellä hoidolla ilman asianmukaista elintapaohjausta ja kuntoutusta, kuten SI- nivelen dislokaatio-potilaille on uskoteltu. Kadonnutta SI-nivelen luiskahdusta tai sen hoitajaa metsästäessä voi mennä ikä ja terveys.

Kirjoittaja: Jani Mikkonen D.C. kiropraktikko, erikoistunut neurologiseen kuntoutukseen. Vastaanotto Helsingissä, www.selkakuntoutus.fi.

3 kommenttia