Voi hyvin

Kaarina Davis: "Kalenteri ei rajoita, kelloon ei tarvitse katsoa"

Kaarina Davis: "Kalenteri ei rajoita, kelloon ei tarvitse katsoa"
Tietokirjailija Kaarina Davis asuu sukutilallaan Hämeenkyrössä ja elää luonnon rytmissä.
Julkaistu: 1.10.2015
Mitä teet työksesi, Kaarina Davisilta kysel­lään. Häntä voisi hyvin tituleerata kirjailijaksi.  
Ensimmäisen kirjan aiheena oli hoito­ala. Rankka kutsumus – sairaanhoitajan päiväkirja ilmestyi kolme vuotta. Se ylsi Tieto-­Finlandia-ehdokkaaksi ja sai Mielen­terveysseuran tunnustuspal­kinnon.
Toinen omaelämäkerrallinen teos, Irti oravanpyörästä, kertoi elämästä luonnon lähellä. Tunnustusta sateli. Koulutuksia järjestävä Inno-Omnia valitsi Kaarinan Vuoden 2012 Toisinnäkijäksi. Tuomaristo kiitteli kirjoittajan rohkeutta tehdä asiat toisin. Pari vuotta sitten ilmestyi kolmas teos, ­Toisinnäkijän päiväkirja.
− Voin uhrata kirjoittamiselle monta tuntia päivässä. Joskus saan siitä myös tie­nestejä. Palkkioita kertyy artikkeleista ja kolumneista. Aina tekstien tuottamisesta ei saa rahaa, mutta se pitää vireessä.
Kaarina Davis on opiskellut myös luonto­yrittäjäksi ja ­keruutuoteneuvojaksi, ­joten hän tuntee marjat, sienet ja yrtit. Opiskelu on merkinnyt entisen elämän purkamista ja halua tehdä jotain muuta.
Tittelini voisi olla myös ­organisoija, luonnon tulkki tai ­joutsenkuiskaaja. ­Minua ei oikein voi lokeroida.

Millä elät?

Toinen kysymys, jota Kaarina Davis on kuullut 11 vuoden aikana kyllästymiseen asti, on: millä sinä elät? Työ on Kaarinalle elämäntapa, ei rahasampo. Hän on tehnyt huvikseen työtuntilaskelmia.
− Valtaosin työni on numeraalisesti ­näky­mätöntä tai tuottamatonta, ­esimerkiksi vapaaehtoistyö luonnonsuojeluyhdistyksessä. Toivon, että se tulee hyvänä ­karmana joskus takaisin. On se ainakin tähän asti kantanut, toivottavasti jatkossakin.
Kaarina selvittää mielellään kaikenlaisia ongelmatilanteita. Hän on muun muassa auttanut ystäviään velkajärjestelyissä sekä maan hankinnassa ja suojelussa.
− Palkkana voi olla lounas tai korillinen ruokaa ja muita hyödykkeitä hyvän mielen lisäksi. Kaikki, mikä säästää kulujani, on kotiin päin.
Lisäksi Kaarina Davis tietää, että voi aina pyytää ystäviltään apua ja luottaa heihin.
Ei tämä ole mitään friikkielämää vaan ihan tavallista mutta tietoista elämää, j­ossa keskityn pitämään asiat yksinkertaisina enkä lähde mukaan hömpötyksiin.
Hömpötyksillä hän tarkoittaa turhaa ­kuluttamista. Pärjätä voi, vaikka raha ei liiku. Taloudenpidossa auttaa, kun osaa erottaa perustarpeen mielihaluista.

Kaarina Davisin vinkit hyvään elämään:

  • Selvitä, mitä haluat. ­Ovatko suunnitelmasi realistisia vai pelkkiä haaveita? Minkä käsität rikkaudeksi? Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi? Kuinka paljon mukavuutta tarvitset?
  • Organisoi. Yksinkertainen elämä vaatii vaivannäköä. Mieti, mihin käytät aikaasi ja hankkiudu eroon aikarosvoista. Luo elämääsi järjestystä, älä anna tavaran vangita itseäsi. Karsi turhia velvollisuuksia ja tottumuksia.
  • Keskity perus­tarpeisiin.Mitä tarvitset hyvään elämään? Ruokaa, suojaa, vähän ­vaatteita, lämpöä, ­terveyttä, hyviä ­ihmissuhteita ja ­aikaa. Tee valintasi sen ­perusteella, että nämä tarpeet tyydyttyvät.
  • Mieti asumista. Kyseen­alaista ­käsityksesi siitä, miten suuren asunnon tarvitset ja mistä. Mikä olisi halvin mahdollinen tapa elää? Koeta nähdä erilaisia ratkaisuja. Ehkä voit muuttaa edullisemmalle seudulle tai pienempään asuntoon.
Koko juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 6/2015.
Kommentoi »