
Juurisellerin uskotaan parantavan suorituskykyä. Lue, mitä muuta hyvää se sisältää
Rosoinen mukulaselleri on suotta jäänyt liemijuureksen sivurooliin. Kokonaisena uunissa paahdettuna sen maku kesyyntyy pähkinäiseksi. Kokeile juuriselleripihvejä kapris-currykastikkeen kera.
1Juuriselleri on ikivanha hyötykasvi, jota on käytetty mausteena ja terveyttä vahvistavana rohtona. Kerrotaan, että jo antiikin Kreikan urheilijat joivat sellerimehua parantaakseen suorituskykyään. Pohjoismaihinkin sellerit levisivät lääkekasvina 1300-luvulla.
2Mukulaselleri sisältää tärkeitä ravintokuituja, jotka tehostavat ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. Se sisältää muiden juuresten tavoin meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita mutta vain vähän energiaa.
3Kun vuolet mukulaselleristä arpisen kuoren sivujuurineen pois, paljastuu kauniin vaalea juures. Leikkuupinta tummuu hieman, mutta se ei vaikuta makuun. Puhtaaksi kuurattuna ja kypsennettynä myös kuoren voi syödä.

4Voimakkaanmakuinen juuriselleri on suosittu liemi- ja keittojuures, mutta se soveltuu mainiosti laatikoihin, pataruokiin ja soseisiin. Mukulaselleri antaa maukkaan lisän kasvispihveihin, ja se kuuluu oleellisena osana klassiseen waldorfinsalaattiin. Kokonaisena paahdetusta mukulasta saat mehevät pihvit.
5Paksu kuori suojaa hyvin mukulaa, ja kotimaista juuresta onkin saatavilla lokakuusta pitkälle kevättalveen. Säilytä mukulaselleriä muoviin käärittynä viileässä, lähellä nollan lämpötilaa, jolloin se pysyy hyvänä useita viikkoja. Huonoksi menneen sellerin tunnistat limaisesta ja pehmenneestä pinnasta.
Mukulaselleri-pihvit

NOIN 6 PIHVIÄ, 25 MIN + 1½ T UUNISSA
GLUTEENITON, VEGAANINEN
1 (700–800 g) pienehkö kokonainen mukula- eli juuriselleri
2 rkl rypsiöljyä
Kastike:
1 prk (200 g) kaurafraichea tai soijajogurttia (Greek Style)
½ dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
2 rkl lehtipersiljaa silputtuna
1 rkl pieniä kapriksia valutettuna
1 rkl sinappia
1 tl currya
ripaus suolaa
- Kuuraa röpelöinen mukulaselleri huolellisesti juuresharjalla. Kuivaa ja hiero pintaan öljyä. Nosta selleri uunivuokaan. Kypsennä sitä 200-asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia. Kypsennysaika riippuu mukulan koosta. Kokeile kypsyyttä ohutteräisellä veitsellä.
- Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Tarkista maku, peitä ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
- Kuori jäähtynyt juuriselleri veitsellä vuollen. Leikkaa selleri parin sentin paksuisiksi kiekoiksi.
- Kuumenna paistinpannu ja paista pihvit öljyssä molemmin puolin ruskeiksi ja rapeiksi.
- Tarjoa selleripihvit kastikkeen ja raikkaan salaatin kera.