Terve.fi

Jalat sisäänpäin kävely

Jalat sisäänpäin kävely
Kun lapsi kävelee jalat sisäänpäin, se on yleensä kasvuun liittyvä ilmiö, joka tavallisesti päättyy ala-asteiässä. Sitä esiintyy noin joka kolmannella 4-vuotiaalla.
Teksti
Julkaistu: 2.4.2009

Kun lapsi kävelee jalat sisäänpäin, se on yleensä kasvuun liittyvä ilmiö, joka tavallisesti päättyy ala-asteiässä. Sitä esiintyy noin joka kolmannella 4-vuotiaalla, kun taas aikuisilla vain 4 – 8 %:lla.

Jalat sisäänpäin kävelyssä lapsi kävelee reidet, sääret ja jalkaterät sisäänpäin kääntyneenä. Hän voi myös kompastella kävellessään tai juostessaan. Tätä sisäkiertoa pahentaa, jos lapsi istuu jalkojen välissä tai päällä. Myös jatkuva nukkuminen jalkojen päällä tai jalat sisäkierrossa lonkista lähtien altistaa kasvavan lapsen jalkoja sisäkiertoon.

On tärkeää erottaa, kääntyykö lapsen jalka sisäänpäin lonkasta vai pelkästään jalkaterästä.

Lapselta tulee tutkia myös lihaskireydet etenkin reiden lähentäjien ja polven koukistajien suhteen.

Yleensä jalat sisäänpäin kävely korjaantuu, mutta aina ei käy näin. Sen vuoksi olisi tärkeää painottaa kouluterveydenhoitajille, päiväkodin henkilökunnalle ja vanhemmille nukkuma- ja istuma-asennon merkityksestä lapsen alaraajojen kehitykselle.

Sisäänpäin kävelyn hoitona on ensisijaisen tärkeää selvittää, miksi jalat kääntyvät sisäänpäin. Jos se johtuu lihaskireyksistä, on venyttelyharjoitukset opetettava myös vanhemmille. Venyttelyitä jatketaan yleensä kuukauden ajan, jonka jälkeen tarkistetaan edistyminen.

Jos lapsi on leikkinyt ja istunut paljon jalkojen päällä tai välissä, aloitetaan harjoitukset risti-istunnassa leikin varjolla 20 – 30 minuuttia vuorokaudessa. Lisäksi voidaan kokeilla ortoosihoitoa, jossa kaikissa kengissä käytettävän tukipohjallisen avulla kohotetaan lapsen jalkaa ulkoreunasta päkiän kohdalta. Jos ei venyttely- ja ortoosihoidosta ole apua, on syytä konsultoida lasten ortopedia.

2 kommenttia