Hyvinvointi

Itsetyydytys on itsensä löytämistä

Itsetyydytys on yleensä erittäin henkilökohtainen asia ja siihen liittyvistä tavoista tai kokemuksista on usein äärettömän vaikea puhua, vaikka se on varmasti kaikkein yleisin ihmisen seksuaalisen käyttäytymisen muoto.

Teksti Mika Luosujärvi
3.6.2009 Terve.fi

Itsetyydytykseen liittyy paljon vääriä käsityksiä, turhaa pelkoa ja syyllisyyttä. Itsetyydytyksellä ei ole todettu olevan minkäänlaisia haittavaikutuksia. Päinvastoin, se on hyvin turvallinen tapa tutustua itseensä ja omiin haluihinsa. Sen yhteydessä ihminen voi kokea mielihyvää ilman pelkoa sukupuolitaudeista tai toivomattomasta raskaudesta. Itsetyydytys on ennen kaikkea turvallista ja taatusti riskittömämpää kuin yhden illan seksikokemukset. Itsetyydytys on turvaseksiä parhaimmillaan! 

Miehen itsetyydytys

Miesten itsetyydytys on yleensä käden avulla esinahan liikuttamista terskan yli ja takaisin siittimen ollessa erektiossa. Terskaa voi myös hyväillä kädellä ilman terskan liikuttamista. Kivespussien hyväily on myös tavallista, samoin peräaukon seudun koskettelu. Toiset pitävät siittimen tai kivesten puristelusta ja esinahan tai kivespussien vetämisestä kireälle.

Itsetyydytystä yleensä jatketaan orgasmiin asti. Orgasmiin liittyy voimakas, miellyttävä euforian tunne. Itsetyydytyksessä voidaan käyttää myös seksivälineitä mielihyvän tunteen lisäämiseen. 

Naisen itsetyydytys

Naiset yleensä tyydyttävät itseään hyväilemällä häpyhuulia ja klitoriksen päätä. Klitoriksen pää on ihmiselimistön herkin paikka, sillä siinä on tuhansia hermopäätteitä. Emättimeen voidaan työntää sormia ja stimuloida G-pistettä ja emättimen aukkoa. G-piste on emättimen etupuolella, noin 3-4 senttimetrin syvyydessä oleva kohta, joka on erityisen herkkä. Peräaukon seutua voidaan myös hyväillä, samoin rintoja. Myös naisten itsetyydytykseen kuuluu usein seksileluja. 

Historiaa ja nykypäivää

Katolisen kirkon näkemyksen mukaan seksi kaikissa (kirkon hyväksymissä) muodoissaan kuuluu vain ja ainoastaan avioliittoon. Monet protestantit alkoivat sallia itsetyydytyksen 1900-luvun puolivälistä alkaen. Nykyään osa protestanteista suhtautuu itsetyydytykseen hyvinkin myönteisesti, mutta konservatiivisemmat tuomitsevat sen edelleen.

Esimerkiksi 1900-luvulle asti kiihkokristillisissä sisäoppilaitoksissa masturboinnista epäiltyjen oppilaiden kädet saatettiin sitoa sängyn päätyyn itsetyydytyksen estämiseksi. Renessanssin jälkeen masturboimista pidettiin (synnin lisäksi) moraalisena rappeutumisena ja epänormaalina, sairauksia aiheuttavana mielisairauden merkkinä.

Suomessa evankelisluterilaisen kirkon linja on edelleen ”varovaisen kielteinen”. Yleensäkin useimpien uskontojen kanta itsetyydytykseen on negatiivinen. Kirkon holhoava ja osin tuomitsevakin asenne itsetyydytykseen ja seksiin ylipäätään voi aiheuttaa etenkin nuorille henkistä ahdistusta, joka johtaa itsensä turhaan syyllistämiseen.

Lue artikkeleita ja uutisia seksistä:

Rakastele yksin, se tekee hyvää

Nämä asiat miehen tulisi tietää naisen orgasmista

Pettäminen ja salasuhteet tuttuja suomalaisille

4 vinkkiä piristämään suhteen seksielämää

Seksileikit lähentävät parisuhdetta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi