Terve.fi

Itsetyydytys


Itsetyydytyksellä tarkoitetaan itsen seksuaali
Teksti Toimitus

Itsetyydytyksellä tarkoitetaan itsen seksuaalista mielihyvää ja hyvää oloa tuottavaa hellimistä ja rakastamista eli sooloseksiä. Sooloseksistä voi nauttia esim. kosketellen itseä eroottisesti herkiltä alueilta vaikkapa suihkussa ollessaan. Itserakastelun apuna voi käyttää myös seksivälineitä, joita saa esim. seksikaupasta (ks. www.sincity.fi). Apuvälineet mahdollistavat sen, että esim. sosiaalista ja/tai toiminnallisista rajoitteista kärsivillä ihmisillä voi olla sooloseksiä.

Moni ihminen käyttää koskettelun ja/tai apuvälineiden ohella myös mielikuvia eli fantasioita. Fantasiat voivat olla kaukana arkitodellisuudesta ja usein miten niitä ei ajatellakaan koskaan toteutettaviksi tai esim. muiden kanssa jaettaviksi. Mielikuvina ne voivat kuitenkin tuoda seksuaalisuudelle lisää ulottuvuutta ja näin myös rikastaa ihmisen sisäisiä mielenmaisemia.

Rakastelipa sitten mielikuvilla tai ilman, niin itsetyydytyksellä on todettu olevan edullinen vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lisäksi se auttaa ihmistä tulemaan tietoiseksi omasta ruumiistaan ja siitä, miten haluaa esim. tulla kosketetuksi. Seksuaalisen itseymmärryksen lisääminen sooloseksin kautta voi myös lisätä hyvinvointia muillakin elämän osa-alueilla ja lähisuhteissa. Eräs itserakastelun parhaista puolista on myös se, että seksuaalielämää voi olla lähes jokaisella meistä: myös ilman seksikumppania tai parisuhdetta.

Julkaistu: 4.12.2006