Terveys

Influenssarokotuksen vaikuttavuutta tutkittu - miljoonat välttävät taudin ja sairaalahoidon

24.6.2013 Terve.fi

Influenssatapausten määrä vaihteli runsaasti vuodesta toiseen, mutta joka vuosi rokotusten teho oli huomattava. Pienimmillään vaikutus oli influenssakaudella 2006–2007, jolloin rokotusten arvioitiin estäneen 1,1 miljoonaa sairastumista. Suurin vaikutus nähtiin vuosina 2010–2011, jolloin rokotusten laskettiin estäneen 5 miljoonaa sairastumista. Sairaalajaksoja rokotukset vähensivät 8 000 – 40 000 riippuen vuodesta.

Influenssaepidemia on toisina vuosina ärhäkämpi ja tarttuvampi, mikä voi vääristää tilastoja rokotusten tehon osalta. Tällaisina vuosina sama määrä rokotuksia estää enemmän sairastumisia kuin lievempinä vuosina. Rokotteiden teho näkyi kuitenkin selvästi silloinkin, kun tutkijat huomioivat tämän laskelmissaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä influenssarokotusten tehokkuudesta, mutta vaikutukset voivat olla tätäkin suuremmat. Rokotukset nimittäin vähentävät influenssan leviämistä rokotettujen lähipiirissä ja siten epäsuorasti hillitsevät epidemiaa.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville sekä riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville.

Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää suurelta osalta ottamatta.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Plos One -julkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim

Plos One 2013;8(6):e66312

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi