Hyvinvointi

"Ilo on elämässä hyvin tärkeää"

Taiteilija-yrittäjä Aira Samulinin ekoesine on kokovartalopeili.

Teksti Pinja Kääriäinen
Kuvat Timo Maijala
28.9.2010 Voi hyvin

Kuka: Aira Samulin

Ikä: 90

Työ: taiteilija-yrittäjä

Perhe: kaksi lasta, kolme lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta

Asuu: Helsingissä

Intohimo: Hyrsylän Mutka

Ajankohtaista: suuntaa kohti kiireitä eri keikoilla.

Aira Samulin

Olen elänyt lähes aina lähellä luontoa. Lapsuudessani asuimme korvessa Hyrsylän mutkassa, edes kunnon autoteitä ei ollut. Pihasta saattoi löytää karhun ja suden jälkiä. Isä toi meille kalaa, metsoa, teertä ja koppeloita ruoaksi sekä poimi marjoja talteen talvea varten. Ulkona olimme huonollakin säällä. Kesäisin soutelimme ja uimme, talvella hiihdimme.

Myöhemmin rakensin Hyrsylän kylään Nummi-Pusulaan oman karjalaisen talon, Hyrsylän Mutkan. Asun nykyisin Helsingissä, mutta sen verran olen kuitenkin juurtunut maalle, että työpaikkani on siellä, Hyrsylän Mutkassa.

Rakastan luontoa, eläimiä ja ihmisiä. Säätiöityäni Hyrsylän Mutkan tanssijoiden vanhuudenkodiksi rakensin sinne esimerkin siitä, miten voisi asua elämänsä loppuun saakka, tai ainakin mahdollisimman pitkään, kotona ja säästää samalla luontoa. Hyrsylän Mutkassa käytetään maalämpöä, sähkönkulutusta vähentäviä ilmalämpöpumppuja ja valaistukseen luontoa säästäviä led-lamppuja. Vesi tulee omasta kaivosta.

Ekoesine

Kokovartalopeili. Peilin avulla pidän painoni vuodesta toiseen samana ja näin voin käyttää edelleen yli 40 vuotta vanhoja vaatteita. Olen hankkinut osan vaatteistani 1960-luvulla, ja ne ovat säilyneet hyvin tähän päivään saakka. Peiliin on hyvä muistaa katsoa aina välillä muutenkin!

Ekohaave

Toivon, että ihmisillä olisi useammin iloinen ja hyvä mieli. Ilo on elämässä hyvin tärkeää, ja se on usein kiinni pienistä arjen asioista. Sitä tuottavat esimerkiksi hyvä seura ja huumori. Sanon aina, että jos laitat herneen käteesi jokaisesta arkisesta hyvän mielen tuottavasta asiasta, ja illalla lasket kaikki keräämäsi herneet, saatat yllättyä, kuinka paljon niitä on. Samalla voit muistella, mitä kaikkea hyvää sinulle tänään tapahtui. Unikin on rauhallisempaa, kun menee hyvillä mielin nukkumaan. Niin pahaa päivää ei olekaan, ettei saisi kerättyä yhtään hernettä. Sekin, että on ylipäänsä selvinnyt päivästä, on ilon aihe.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi