Terve.fi

Ikääntymisen ja vaihdevuosien aiheuttama ihon kuivuminen


Iho on ihmisen suurimpia elimiä ja sillä on tärkeä merkitys sekä suojana ulkoisia ärsykkeitä vastaan että mm. kuona-aineiden (hiki)erittymisessä ja lämmönsäätelyssä. Ikääntyessä ihon rakenne ja toiminnalliset ominaisuudet muuttuvat solujen luonnollisen surkastumisen seurauksena.

Tämä on yksi vanhenemisen yleispiirteistä ja ilmenee kaikilla ihmisillä ennemmin tai myöhemmin; ihon ohentuminen nopeutuu ihmisen täytettyä 70 vuotta. Erilaisilla lääkevalmisteilla ja voiteilla voidaan hoitaa ja korvata jossakin määrin ikääntymisen vaikutuksesta muuttuneita ihon ominaisuuksia. Kuitenkin muutokset ovat palautumattomia ja kuuluvat vanhenemiseen.

Aiheuttaja ja oireet

Ihon ikääntyessä sen toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttuu. Solujen uusiutuminen, talin ja hien eritys hidastuu, puolustuskyky heikkenee, lämmönsäätely ja tuntoaistimukset häiriintyvät.

Ikääntyessä ihon uloimman kerroksen, sarveiskerroksen, solumäärä vähenee. Se ohenee ja irtoaa herkästi; siihen syntyy pinnallisia vaurioita, kuten haavaumia. Haavaumien syntyminen johtuu myös ihonalaisen verisuonituksen heikentymisestä. Heikentynyt verisuonitus osaltaan hidastaa haavan paranemista. Myös ihonalaiset verenpurkaumat yleistyvät verisuonimuutosten takia.Orvaskedessä ja verinahassasijaitsevien, pigmentaatiosta huolehtivien solujen (melanosyytit) määrä vähenee. Ihosta tulee alttiimpi auringon haitoille, kuten palamiselle.Kollageenion elimistön proteiini eli valkuaisaine, jonka säikeitä on verinahassa verkkomaisesti rakentuneena. Tämä rakenne antaa iholle lujuutta ja mahdollistaa sen liikkumisen. Toisen proteiinin (elastiini) muodostamat säikeet mahdollistavat ihon venytyksen ja erityisesti ihon palautumisen venytyksen jälkeen normaaliin muotoonsa. Näiden rakenteiden välissä verinahassa on soluja ja kudoksia, jotka pystyvät sitomaan vettä. Ikääntyessä nämä rakenteet menettävät ominaisuutensa, iho muuttuu vähemmän taipuisaksi ja kimmoisaksi. Vesimäärän vähentyessä iho muuttuu kuivemmaksi, ryppyisemmäksi ja ohuemmaksi. Ikääntyessä ihonalainen kudos ohenee, mikä aiheuttaa ihon veltostumista. Tätä lisää myös samanaikainen lihasten surkastuminen. Myös hiukset, häpykarvoitus, kainalo- ja rintakarvoitus harvenevat iän myötä. Tämä johtuu karvatuppien määrän vähentymisestä. Hiusten harmaantuminenkin on merkki ikääntyvästä ihosta, sen aiheuttaa pigmenttiä tuottavien melanosyyttien rappeutuminen. Myös ihossa sijaitsevien hermopäätteiden määrä pienenee. Varsinkin tuntoaisti (esim. sormenpäissä) voi olla alentunut. Erityisesti naisilla iän mukana havaittava ihomuutos on myös ihon laskimoiden laajentuminen. Tämä muutos on havaittavissa sinertävinä kiemuroina, erityisesti jalkojen alueella, nilkoissa ja säärissä.

Diagnoosi

Ikääntyvä iho on enemmänkin luonnollinen vanhenemiseen liittyvä ilmiö, ei sairaus. Muutokset ovat silmämääräisesti nähtävillä ja helposti havaittavissa. Kuitenkin jos nuoren ihmisen iho näyttää paljon ikäistään vanhemmalta, tulee pitää mielessä eräät perinnölliset taudit, joihin liittyy ihon ennenaikaista vanhenemista.

Hoito

Ikääntyvän ihon hoito perustuu valistukseen ja omahoitoon. Ihon kuivuutta voidaan hoitaa erilaisilla ihon kosteutta lisäävillä voiteilla. Laskimovaivoihin on saatavilla pinnallisesti verihyytymiä liuottavia voiteita, kuitenkin liikunta on tähän vaivaan paras hoito. Liikunta paitsi auttaa laskimovaivoihin, myös hidastaa lihasten surkastumista ja on esteettisesti huolestuneille paras neuvo ihon hoitoon. Auringonvalolta suojautuminen oikealla tavalla, esim. aurinkovoiteita käyttämällä, on suositeltavaa. Auringon UV-säteet nopeuttavat elastiinisäikeiden rappeutumista, ikääntynyt iho myös palaa herkemmin. Käsien pesu saippualla kuivattaa usein käsiä, mikä lisää kutinaa ja ihon halkeilua. Tupakointi heikentää ääreisverenkiertoa ja siten edesauttaa verisuonimuutosten ilmaantumista, ja sillä on todettu olevan myös ihon kollageenia rappeuttavaa vaikutusta. Tupakoinnin lopettaminen on siksi aina suositeltavaa.

Seuranta

Ihon ikääntymisestä johtuvat oireet, kuten vaikeat haavaumat ja ihottumat, voivat joskus vaatia lyhytaikaista seurantaa. Normaalitapauksissa seuranta ei kuitenkaan ole tarpeen.

Periytyvyys

Ikääntyvä iho on luonnollinen vanhenemiseen kuuluva ilmiö. Joihinkin perinnöllisiin sairauksiin liittyy kuitenkin ihon ennenaikaista vanhenemista. Näitä ovat mm. Progeria ja Wernerin syndrooma.

Lähteet

Ihon rakenne, Anne Soikkeli Duodecim (1998), Yleislääkärin käsikirja, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä. Duodecim (1998), Ihotaudit, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä. Duodecim (1993), Geriatria, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä.

Julkaistu: 11.3.2010