Terve.fi

Ihminen haistaa pelon – ja se tarttuu!

Ihminen haistaa pelon – ja se tarttuu!
Julkaistu: 9.11.2012

Löydökset viittaavat siihen, että ihmiset kommunikoivat hajuaistinsa avulla samalla tavoin kuin muutkin eläimet.

– Aiemmin on oletettu, että ihmiset kommunikoisivat yksinomaan kielen tai visuaalisten kanavien kautta, mutta nämä löydökset kertovat muuta, tutkijat kommentoivat.

Useimmat eläimet kommunikoivat hajun avulla, mutta koska ihmisillä ei ole samanlaisia hajuja aistivia elimiä, tutkijat ovat uskoneet ihmisten menettäneen kykynsä haistaa pelon ja muut tunteet jo kauan sitten.

Tutkiakseen ilmiötä tutkijatiimi keräsi hikeä kymmenen miehen kainaloista samalla, kun miehet katselivat kohtauksia Hohto-kauhuelokuvasta sekä  kuvottavia kohtauksia MTV:n Jackass-sarjasta.

Seuraavaksi tutkijat pyysivät 36 naista osallistumaan visuaaliseen testiin samalla, kun he tietämättään haistoivat miesten hien hajun. Haistaessaan ”pelon hien” naiset avasivat silmänsä suuriksi pelästyneinä, kun taas haistaessaan ”vastenmielisen hien” he kurtistivat kasvonsa irvistykseen.

Tutkijat valitsivat miehet hien luovuttajaksi ja naiset haistajiksi siksi, että aiempien tutkimusten mukaan naiset ovat herkempiä miesten hajulle kuin päinvastoin.

Löydökset viittaavat siihen, että ihmiset pystyvät kommunikoimaan ainakin joitakin tunteita hajun avulla. Tämä kyky voi osoittautua käytännölliseksi paikoissa, joissa on paljon ihmisiä, tutkijat huomauttavat.

Kommentoi »