Voi hyvin

Ihmeellinen inkivääri


Inkivääri on aina ollut haluttu mauste. Inkivääri auttaa myös vatsavaivoihin ja iho-ongelmiin.
Kuvat iStock

Inkivääri sisältää A-, C- ja E-vitamiineja sekä sinkkiä, rautaa ja kaliumia. Inkivääriä saadaan kasvin juurakosta. Sitä käytetään juomien mausteena, ja sen aromi sopii parhaiten makeisiin leivonnaisiin. Hieno aromi sopii myös säilöntään, vaikkapa etikkakurkkujen mausteeksi.

Inkiväärin historia

Inkiväärin kotiseutua ei tiedetä tarkasti, mutta todennäköisesti se on kotoisin Etelä- tai Kaakkois-Aasiasta. Kungfutsen kirjoituksissa inkivääri mainitaan jo 500 eKr. Arabit välittivät inkivääriä ja muita mausteita Aasiasta länteen.

Inkivääri oli jo antiikin aikana arvostettu raaka-aine. Vielä halutumpi siitä tuli, kun keisari Neron henkilääkäri Dioskorides kirjoitti sen hyvistä vaikutuksista kirjassaan. Hänen mukaansa inkivääri lämmittää ja pehmittää vatsaa sekä toimii hyvänä vastamyrkkynä. Renessanssiaikana se oli maustekaupan kysytyin tuote Euroopassa.

Jos kärsit vatsakivuista, turvotuksesta tai huonovointisuudesta, inkivääri auttaa. Lisää inkivääriä teehen tai mausteeksi ruokaan, niin vatsavaivat helpottavat. Tämä tiedettiin Amerikan itärannikon seurapiireissä jo 1700-luvun lopulla. Aterioiden jälkeen inkiväärihillolautanen kiersi pöydässä.

Hidastaa ikääntymistä

Hyvä uutinen kaikille on, että inkiväärin sanotaan hidastavan ikääntymisprosessia. Se tehostaa verenkiertoa ja vaikuttaa ihon kuntoon poistamalla haitallisia aineita ihosoluista. Antiseptisena aineena se torjuu myös ihon epäpuhtauksia. Inkivääri vahvistaa hiusjuuria, joten se auttaa hiustenlähtöön.

Inkivääriteen ohje

Leikkaa inkivääristä noin 20 g (kahden peukalon paksuinen) pala, kuori ja viipaloi se.

Laita kattilaan puoli litraa vettä ja viipaleet sekaan. Kun vesi kiehuu, säädä lämpöä pienemmälle ja anna hautua noin 15–30 minuuttia. Makeuta hunajalla.

Jos teen maku tuntuu liian tuliselta, laimenna kuumalla vedellä. Inkivääritee auttaa flunssan oireisiin, lievittää stressiä ja auttaa vatsavaivoihin.

Henkinen vaikutus

Syö inkivääriä, niin pystyt rakastamaan kuin nuoruudessasi ja sinua rakastetaan kuin nuorena, kuului ohje Salernon yliopistosta Italiasta. Inkivääristä on haettu voimaa niin kovaan ruumiilliseen työhön kuin sodankäyntiin.

Lähteet: Jan-Öjvidn Swahn: Mausteiden maailma – Mausteiden alkuperä, ominaisuudet ja käyttö (1992), Beautyandtips.com, yle.fi ja chopra.com

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 1/2019.

Julkaistu: 6.5.2019