Hyvinvointi

Hyvinvointimittaus paransi parisuhdetta

Nuoren parin suhde on koetuksella kiireisessä lapsiperheen arjessa. Hyvinvointimittaus auttoi heitä.

Teksti Minna Dufton
Kuvat Hanne Manelius
27.11.2018

Kolmen päivän hyvinvointimittaus auttoi pariskuntaa ymmärtämään toistensa väsymystiloja ja järjestämään aikaa toisilleen. Enni huomasi, että hän käy työpäivän jälkeen pitkään kierroksilla. Antti oivalsi, että autoharrastus syö jaksamista yllättävän paljon.

"Meillä ei ollut yhteistä aikaa juuri nimeksikään. Se kiristi hermoja. Kun päivisin antoi itsestään lapsille ja arjen touhuille kaiken, illalla vaipui mieluiten sohvan nurkkaan omiin ajatuksiin. Alkuvuonna arkemme muuttui. 3,5- ja 1-vuotiaat lapsemme menivät päivähoitoon, ja nyt me vanhemmat käymme molemmat töissä. Välillä meillä on ollut ihan kilpailua siitä, kumpi on väsyneempi ja saa huilata! Halusimme hyvinvointimittauksen avulla ymmärtää toistemme väsymystiloja. "

Ihossa kiinni

Kolme vuorokautta ihossa pidettävää hyvinvointimittaria ei tarvitse ladata. Pakettiin kuuluu henkilökohtainen analyysi, josta saa tietoa stressistä, palautumisesta ja liikunnan vaikutuksista. Firstbeat-hyvinvointianalyysi 200 e.

ENNI: Minut yllätti se, että kun luulin nukkuneeni hyvin, yö ei ollutkaan mennyt niin. Silloin kun luulin nukkuneeni tosi vähän, uni olikin ollut palauttavaa. Aloin miettiä, että ehkä olenkin aamulla usein ärtynyt ihan vain tottumuksesta. Väsymys tulee tavallaan jo selkärangasta! Olin aina luullut, että kuusi tuntia yöunta olisi liian vähän. Tulokseni osoittivat, ettei tärkeää ole unen määrä vaan laatu.

Enni Humalajoki on 25-vuotias kosmetologi.

Käyn työpäivän jälkeen usein pitkään kierroksilla, koska en pidä päivän aikana tarpeeksi taukoja. Olen nyt päättänyt alkaa tauottaa tekemistäni paremmin. En myöskään aio enää täyttää työkalenteriani liian täyteen.

Antti Parantainen on 34-vuotias automaatioinsinööri.

ANTTI: Mittaus näytti konkreettisesti, miten paljon stressaannun, kun kokkaan perheelleni. Työpäivän jälkeen jännitän, onnistuuko ruoka samalla, kun lapset pyörivät jaloissani ja kaikilla on nälkäkiukku.

Toinen iso oivallus oli, miten paljon autoharrastus syö jaksamistani. Siirryn autotalliin rakentamaan vanhaa Toyotaa, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Jatkan sitä puolille öin. Tämän jälkeen uni ei mittauksen mukaan palauta yhtään. Aamulla härdelli lasten kanssa jatkuu. Kyllähän siinä väsyy.

Mittauksen jälkeen meidän on ollut helpompi puhua jaksamisesta arjessa, koska siitä on kertynyt faktaa. Meillä on myös alkanut olla vähän enemmän kahdenkeskistä aikaa, muuallakin kuin ruokakaupassa.

3 X HYVINVOINTIMITTARI

Laitteet kertovat, miten stressaat ja palaudut.

1. Stressin ja ylikuormitustilojen ennaltaehkäisyyn tai niiden purkamiseen tarkoitettu älysormus. Jaksamista seurataan mobiilisovelluksella, jossa stressitasot ilmoitetaan numeroina. Korkeat luvut kuvaavat positiivista ja negatiivista stressiä, matalat palautumista. Sormus ei ole vesitiivis eikä toimi hyvin kuivalla iholla. Helppo käyttää! Kliiniset tutkimukset ovat vielä kesken.

Kalevala Smart Ring Leaf -älysormus 399 e.

2. Urheilijoiden suosima laite mittaa unen laatua. Sen avulla voi seurata tarkasti kuormitusta ja palautumista. Kun patjan alle asennettava anturi saa yhteyden lähiverkkoon, laitteen pystyy unohtamaan. Mittaus käynnistyy itsestään, kun menee sänkyyn. Laite rekisteröi sykkeen, hengityksen, liikkeet ja unen määrän. Data on valmiina, kun herää. Tiedot on helppo lukea mobiilisovelluksesta. Jos lähellä sängyssä nukkuu muita, se voi vaikuttaa tuloksiin.

EMFIT QS -unimonitori 319,97 e.

3. Rannemittari treenin, aktiivisuuden ja unen seurantaan. Vesitiivis, voi pitää uidessakin. Aktiivisuushälytin kertoo, milloin on syytä liikkua. Mitä enemmän käyttää, sitä enemmän hyötyy. Datan seurantaan tehty mobiilisovellus on selkeä. Näyttöruutu ei aina reagoinut kosketukseen, ja akku kului muita nopeammin.

Polar A370 -fitnessmittari 199 e.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi