Terve.fi

Hyperemeesi: oireet ja hoito

Hyperemeesi: oireet ja hoito

Hyperemeesi eli vaikea raskauspahoinvointi vaatii usein sairaalahoitoa. Sen erottaa tavallisesta raskauspahoinvoinnista oksentelun tiheys ja pitkittynyt kesto.
Teksti Salla Simonaho
Mainos

Hyperemeesi eli vaikea raskauspahoinvointi vaatii usein sairaalahoitoa. Sen erottaa tavallisesta raskauspahoinvoinnista oksentelun tiheys ja pitkittynyt kesto.

Hyperemeesin oireet

Pahoinvointia ja lievää oksentelua pidetään normaaleina raskausajan oireina. Lievää raskauspahoinvointia esiintyykin lähes jokaisella odottajalla. Pahoinvointi alkaa yleensä viikolla 5.-7., on pahimmillaan 9.-11. viikoilla ja lakkaa viikolla 14. Oireet ovat usein pahimmillaan aamuisin.

Hyperemeesissä oireet alkavat raskauspahoinvointina, mutta parin viikon aikana oksentelukohtaukset tihenevät ja jatkuva oksentelu aiheuttaa myös ylävatsakipuja. Oksennuksessa voi olla myös verta.

Jos odottavalla äidillä ei pysy mikään ruoka tai juoma sisällä, hyperemeesipotilaan paino voi laskea ja keho kuivua.

Jotkut joutuvat hyperemeesin vuoksi sairauslomalle jopa koko raskausajaksi. Hyperemeesipotilas voi tarvita apua jopa itsestään huolehtimiseen.

Hyperemeesin hoito

Hoitoon kannattaa hakeutua siinä tapauksessa, jos oksentelu jatkuu, eikä edes neste pysy sisällä. Ensisijainen hyperemeesin hoitomuoto on suonensisäinen nesteytys. Nesteytys yleensä vähentää oksentelua.

Nesteytys tulisi aloittaa tarpeeksi ajoissa, ettei keho ehdi kuivua liikaa. Tarvittaessa hyperemeesipotilaalle voidaan antaa ravintoa letkun kautta, jotta vältyttäisiin aliravitsemukselta.

Hyperemeesiä voidaan hoitaa myös erilaisilla pahoinvointilääkkeillä. Suomessa lääkärit määräävät lääkkeitä odottaville äideille melko varovaisesti, joten määrätyt lääkkeet ovat usein harkittuja ja turvallisia käyttää.

Moni hyperemeesin hoitoon tehokkaaksi havaittu lääke on ollut käytössä jo useamman vuosikymmenen ajan. Näiden lääkkeiden käytöllä ei ole havaittu olevan merkittäviä sivuvaikutuksia, joten niiden voidaan sanoa olevan riittävän turvallisia raskauden aikana käytettäväksi.

Jokainen odottava äiti tekee kuitenkin itse päätöksen lääkkeiden syömisestä raskausaikana.

Lähteet:

Raskauspahoinvointi, Terveyskirjasto

Hyperemeesiyhdistys

Lue myös:

Pitäisikö raskaana olevilla naisilla rajoittaa kännykän käyttöä?

Julkaistu: 16.5.2017