Terveys

Hyötyliikunnalla kuntoon - 10 helppoa vinkkiä

Joskus liikuntaharrastuksen aloittaminen ei ole motivaatioista kiinni, vaan yksinkertaisesi ajan vähyydestä. Liikunnan sovittaminen omaan aikatauluun ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa.

Teksti Noora Dahmane
Kuvat iStock
1.7.2019 Terve.fi

Tässä Everydayhealth-sivustolta poimimamme 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat lisättyä jokapäiväisen liikunnan määrää ilman suurempia aikataulumuutoksia.

1. Älä ole liian tehokas

Ihmiset usein yrittävät keksiä tapoja, joilla päivittäisten tehtävien tekeminen helpottuisi. Jos sen sijaan yrittäisimme tehdä asioita hieman vaikeammin, saisimme lisää liikuntaa. Voit vaikkapa kantaa kauppakassit autosta yksi kerrallaan saadaksesi enemmän hyötyliikuntaa.

2. Unohda kaikki työtä vähentävät laitteet

Pese esimerkiksi auto käsin sen sijaan, että veisit sen koneelliseen autopesuun. Auton kunnollinen peseminen vie noin puolitoista tuntia ja samalla saat erittäin hyvää liikuntaa.

3. Ota pidempi reitti

Portaiden nouseminen ja laskeminen päivittäin on hyvä liikuntamuoto, joka hyödyttää sydäntäsi. Vältä siis hissejä ja liukuportaita aina kun mahdollista. Jos matkustat bussilla tai metrolla töihin, voit jäädä pois jo edellisellä pysäkillä ja kävellä loppumatkan. Ruokakauppaan mennessäsi auto kannattaa parkkeerata mahdollisimman pitkälle etuovesta, jolloin saat taas lisää liikuntaa.

4. Ole aamuihminen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset jotka treenaavat aamuisin todennäköisesti myös jatkavat tätä tapaa. Pitkän päivän päätteeksi treenaaminen ei varmasti tunnu kovin houkuttelevalta, mutta aamuisin jaksat paremmin ja päiväsi alkaa positiivisella mielialalla.

5. Kirjoita mustaa valkoiselle

Olipa se sitten aamu, iltapäivä tai ilta, valitse aika joka sopii sinulle kaikkein parhaiten ja kirjoita se ylös almanakkaasi. Pidä huolta liikuntaohjelmastasi kuin mistä tahansa muusta tapaamisesta.

6. Tarkkaile askeleitasi

Hyvään askelmittariin investoiminen voi auttaa sinua pysymään motivoituneena. Kun näet mittarista miten helppoa on saavuttaa 5000 askelta, 10 000 askeleen tavoite ei tunnu enää niin hirvittävältä.

7. Palkkaa oikeanlaista apua

Lihasharjoittelu on tärkeää, mutta jos et tiedä mitä teet voi harjoittelusi olla melko hyödytöntä. Pahimmassa tapauksessa voit jopa loukata itsesi. Kaikkein paras on pyytää kuntosalilla työskentelevää personal traineria tai muuta ammattilaista tekemään sinulle oma kunto-ohjelma.

8. Pidä kirjaa

Ala pitää päiväkirjaa siitä, miten olet liikkunut päivän aikana ja kuinka kauan. Pitämällä kirjaa liikkumisestasi sinun on helpompi nähdä saavutuksesi ja koet todennäköisesti enemmän velvollisuutta liikkumista kohtaan.

9. Soita ystävälle

Etsi ystävä, joka pitää samanlaisesta liikkumisesta kuin sinä. Liikkuminen ystävän tai ryhmän kanssa voi olla hyvin motivoivaa. Todennäköisesti kävelet myös pidempään tai pyöräilet pidemmän matkan ystävän seurassa, koska aika kuluu nopeammin. Jos et saa ystävää mukaan, kuuntele liikkuessasi musiikkia tai äänikirjaa.

10. Tee mitä haluat

Minkä tahansa liikuntamuodon valitsetkaan, pidä huoli että se on nautittavaa. Pitäydyt todennäköisemmin harrastuksessa, joka on hauskaa eikä tunnu uurastamiselta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi