Kauneus & Terveys

Hyi, miksi vesi maistuu pahalta?

1

Veden maun huomaa yleensä vasta matkalla tai kesämökillä. Jos se maistuu pahalta, onko se haitallista?
Teksti Emmi Oksanen

Veden maku muuttuu pahaksi, jos:

● Sitä on säilytetty pitkään kanisterissa tai pullossa. Kaupassa myytävät pullovedet ovat turvallisia, mutta niissäkin on parasta ennen -päiväys.

● Hanoja ei ole käytetty. Laatu heikkenee, jos vesi seisoo pitkään vesijohtoverkossa.

● Putkirikko ja yllättävä paineen vaihtelu putkistossa vaikuttavat makuun. Sakka verkostossa lähtee liikkeelle, ja vesi voi värjäytyä hetkellisesti.

● Verkoston korjaustöissä sattunut onnettomuus. Jos talousvesi verkosto rikkoutuu, siihen voi päästä epäpuhtauksia.

● Mikrobiologinen tai kemiallinen saastuminen. Esimerkiksi vesitorniin päässyt ja sinne kuollut orava voi saastuttaa veden.

Suomessa ei juoda jätevettä

Hanavesi eli talous- ja käyttö vesi valmistetaan vesilaitoksella raaka vedestä. Se on joko pohja-, pinta- tai tekopohjavettä.

Pohjavesi on usein heti juomakelpoista vettä. Se on otettu pohjavesi taskuista maakerrosten alta. Sitä on Suomessa paljon. Jos tasku on lähellä maanpintaa, maakerroksen läpi suodattuva vesi voi tuoda siihen makua tai saastuttaa sitä.

Pintavesi on joki- tai järvivettä, joka käsitellään vesilaitoksella. Suomalaisissa pintavesissä on paljon humusta eli maa-ainesta. Se voi värjätä veden ruskeaksi. Väri ei ole terveydelle vaarallista, mutta se poistetaan juomavedestä lähinnä esteettisistä syistä. Pintavesi desinfioidaan aina mikrobien takia. Jos vesi on valmistettu pintavedestä, humus voi saada sen maistumaan erilaiselta eri vuodenaikoina. Vesi on silti mikrobiologisesti puhdasta. Ota käyttöön suodatinkannu, suodatin poistaa hajua ja makuvirheitä.

Tekopohjavesi valmistetaan keinotekoisesti pinta vedestä. Silloin pintavesi puhdistetaan ja suodatetaan maakerroksen läpi pohjavedeksi.

Puhdistettu jätevesi? Suomessa jätevettä ei puhdisteta juomavedeksi kuten esimerkiksi Australiassa. Vesi on Suomessa edullista, ja sitä on runsaasti.

Julkaistu: 3.7.2018