Useimmat koivun siitepölylle allergiset hyötyisivät siedätyshoidosta. Terveydenhuollon voimavarat eivät kuitenkaan riitä antamaan perinteistä pistossiedätyshoitoa jokaiselle puolelle miljoonalle suomalaiselle koivuallergikolle. Ainakin osaratkaisu ongelmaan saattaa löytyä uudesta hunajavalmisteesta, joka sisältää suuria määriä koivun siitepölyä.
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti tutki viime talvena hunajan käytön mahdollisuutta siitepölyallergian siedätyshoidossa. Koeryhmään kuului 93 koivuallergikkoa, joista osa nautti luomuhunajaa ja osa hunajavalmistetta, johon oli lisätty mehiläisten keräämää koivun siitepölyä. Tutkimukseen osallistui myös verrokkiryhmä, joka ei käyttänyt testin aikana hunajatuotteita.
Hunajavalmistetta ja luomuhunajaa käyttäneillä koivuallergikoilla oli selvästi vähemmän oirepäiviä kuin vertailuryhmällä. Siitepölyä sisältävä hunajavalmiste vähensi erityisesti vaikeita oireita ja puolitti antihistamiinin käyttöpäivät vertailuryhmään verrattuna.
Vaikutusmekanismia ei tunneta
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtajan Kimmo Saarisen mukaan tulokset ovat hyvin lupaavia.
– Tutkimuksen perusteella uudesta siitepölyhunajasta on säännöllisesti käytettynä huomattavasti hyötyä koivuallergisille.
Myös perinteinen luomuhunaja voi vähentää oireita. Hunajavalmisteen vaikutusmekanismia ei kuitenkaan vielä tiedetä.
– Myönteiset tulokset voivat johtua siitepölyn lisäksi myös itse hunajasta tai sen sisältämistä yhdisteistä. Tarvitsemme kuitenkin jatkotutkimusta, jotta voimme selvittää vaikutusmekanismin. Toivottavasti ensi vuonna meillä on lisää tietoa myös siitä.
Tutkimus on jatkunut kaksi vuotta. Tähän mennessä eniten hunajavalmisteesta ovat hyötyneet ne, jotka ovat ehtineet käyttää sitä jo kahden talven aikana. Myös vuoden käytöllä kukintakauden aikaisia oireita on voitu lieventää selvästi.
– Tulokset viittaavat siihen, että hunajavalmisteella on karaiseva vaikutus. Sen avulla elimistö kouliintuu vähitellen reagoimaan entistä niukemmin koivun allergeeneihin myös kukintakaudella.
Myös ristiinreagointi voi vähetä
Muutamat hunajavalmisteen käyttäjät ovat kertoneet myös ristiinreagoinnin vähentyneen. Koivuallergiset ovat usein allergisia myös tuoreille hedelmille, kuten omenalle tai raaoille juureksille tai vihanneksille, kuten porkkanalle tai tomaatille. Ristiinreagointia aiheuttavien kasvisten proteiinit muistuttavat koivun proteiineja, minkä takia ne voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita.
– Käyttäjiltä saatu palaute on ollut rohkaisevaa. Monet ovat olleet todella onnellisia, kun ovat voineet ottaa vaikka omenan takaisin ruokavalioonsa. Siitepölyhän vaivaa vain keväällä, mutta ruoka-allergiat kiusaavat ympäri vuoden, Saarinen sanoo.
Ristiinreagoinnin tutkiminen on hankalampaa kuin allergiaoireiden tutkiminen, minkä takia tieteellisten tulosten saaminen vie aikansa.
– Tutkijana suhtaudun asioihin lähtökohtaisesti epäillen. Vielä en tiedä, mistä hyvät vaikutukset johtuvat, mutta jokin hyvä juttu tässä on taustalla. Tässä on selvästi lisätutkimuksen paikka.
Käytännössä hunajasiedätys on helppoa ja melko halpaa. Hunajan nauttiminen aloitetaan syksyllä mahdollisimman pian siitepölykauden jälkeen, ja sitä käytetään 4–6 kuukautta säännöllisesti.
Ensimmäisinä päivinä hunajaa otetaan vain hammastikun kärjellinen, minkä jälkeen annosta voi nostaa vähitellen noin teelusikalliseen. Talvikauden aikana kuluu noin kaksi purkkia eli reilu puoli kiloa hunajavalmistetta. Yhteensä ne maksavat noin 50 euroa.
Hunajasiedätys sopii myös lapsille. Ainoastaan alle 1-vuotiaille sitä ei suositella.
Apipollen Immuno -siedätyshunajan on kehittänyt kerimäkeläinen mehiläisten kasvattaja Kyösti Pitkänen. Tuotetta saa tällä hetkellä vain verkkokaupan kautta.
Lisätietoa www.kerimesi.net