Sairaudet

Hoida finnejä oikein

Finnit voivat vaivata monessa iässä. Oikealla hoidolla vähennät epäpuhtauksia.

Teksti Jessica Poutiainen
Kuvat iStock
22.1.2018

Miksi finnejä tulee?

Finni syntyy, kun tali ei pääse normaalisti ulos ihohuokosesta. Ihon pintasolukko ja tali muodostavat tulpan huokosen suulle, ja bakteerikasvusto alkaa lisääntyä. 

Näpyt eivät ole vain rasvaisen ihon ongelma. Myös ihon pinnan kuivuus voi aiheuttaa epäpuhtauksia, jos tali ei pääse ulos. 

Hormonitoiminta voi vilkastaa tiettyjen talirauhasten toimintaa ajoittain. Tämä selittää, miksi finni tuntuu puhkeavan aina samaan kohtaan esimerkiksi ennen kuukautisia.

Aknessa komedoista ­kehittyy syviä tulehduspesäkkeitä. Komedoaknessa on paljon sulkeutuneita ja avoimia komedoja sekä mahdollisesti märkäpäitä ja papuloita. Epäpuhtaudet tulevat alueille, joissa on paljon talirauhasia: kasvoihin, rintaan ja selkään. Akne on tyypillinen murrosiässä mutta voi puhjeta aikuisenakin.

Näpyt vähenevät yleensä iän myötä, koska talirauhasten toiminta hidastuu. Vaihdevuodet voivat vilkastaa sen uudelleen.

Hoida finnejä oikein

  • Puhdista iho aamuin illoin. Ole huolellinen, jos meikkaat finnit piiloon. Valitse sopiva tuote, joka ei kuivata liikaa.  
  • Kuori kasvot ihotyypillesi sopivalla kuorintatuotteella esimerkiksi kerran viikossa. Kuollut ihosolukko tukkii helposti ihon. Valitse joko rakeita tai hedelmähappoja sisältävä tuote. Jos iho on tulehtunut, suosi jälkimmäisiä.  
  • Levitä yksittäiseen finniin salisyylihappoa, sinkkiä, teepuuöljyä, A-vitamiinia tai niasiinia eli B-vitamiinijohdannaista sisältävää voidetta tai geeliä. 
  • Muista kosteutus, sillä rasvainenkin iho tarvitsee sitä. Öljyttömät tai vähärasvaiset voiteet ja geelit sopivat parhaiten. 
  • Jätä näpyt rauhaan, jotta tulehdus ei leviä. Käy kosmetologilla, joka osaa poistaa finnit oikein ja suositella hoitotuotteita. Jos se ei auta, mene ihotautilääkärille. 
  • Älä lannistu, jos hoito ei tehoa yössä. Hoida ihoa säännöllisesti ja pitkäjänteisesti – ja jatka, vaikka näpyt katoavat. 

Asiantuntija: ­erikoiskosmetologi, estenomi ja ammatinopettaja Taina Raivio/SKY-Opisto Lähde: Duodecim

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi