Terve.fi

Hiki virtaa!

Hiki virtaa!
Hikoilun avulla elimistö säätelee kehon lämpötilaa. Kun ruumiin lämpötila nousee, hikoilu lisääntyy, jotta lämpötila palautuisi normaaliksi. Hiki sisältää lähinnä vettä ja suoloja.
3.4.2007

Lisäksi hiestä löytyy pieniä määriä fosfaatteja, valkuaisaineita, virtsa-aineita, aminohappoja sekä maitohappoa. Puhdas hiki ei haise. Kun hikoilu on voimakasta ja hiki pääsee kosketukseen ihon bakteerien kanssa, syntyy hien paha haju.

Hien erittyminen lisääntyy murrosiässä. Urheilu, lämpö, hermostuneisuus, jännitys, nolostuminen ja pelko aktivoivat hikirauhasia ja lisäävät hikoilua. Myös voimakkaasti maustettu ruoka lisää hien erittymistä. Voimakkaan hikoilun taustalla voi olla myös lääkehoito tai sairaudet, kuten kilpirauhasen liikatoiminta.

Liiallista hikoilua voi ehkäistä väljillä, ilmavilla, luonnonmateriaaleja sisältävillä vaatteilla. Ihon kanssa kosketuksissa olevat vaatteet kannattaa vaihtaa päivittäin. Myös peseytyminen aamuin illoin on tärkeää. Karvojen ajelu kainaloista voi myös auttaa asiassa. Liikahikoilu on kiusallinen ongelma, mutta hikoilusta voi yrittää päästä eroon käyttämällä erilaisia hikoiluun tarkoitettuja tuotteita.

Deodorantti vai Antiperspirantti?

Deodorantit sisältävät bakteereita tappavia aineosia ja hajusteita ja ehkäisevät hienhajun muodostumista. Antiperspirantit taas ehkäisevät tehokkaasti hikoilua eli kosteuden tunnetta iholla. Antiperspirantit sisältävät alumiiniyhdisteitä, jotka tukkivat hikirauhasten kanavia tai muodostavat ihon pinnalle hikoilua estävän kalvon.

On mahdollista, että hikoilu siirtyy tällöin esimerkiksi kainaloista jollekin toiselle alueelle. Monissa deodorantti-nimeä käyttävissä valmisteissa on myös alumiiniyhdisteitä. Markkinoilla onkin siis myös useita yhdistelmävalmisteita, jotka sisältävät alumiinin lisäksi bakteeritoimintaa vähentäviä aineosia. Tuotteiden INCI-listoja (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) tutkimalla selviää, mitä aineita valmisteet sisältävät.

Roll-on, cream, spray vai stick?

Useista valmisteista on markkinoilla erilaisia vaihtoehtoja.

Kainalohikoiluun soveltuvat roll-on, voide, spray ja stick. Käsien liikahikoiluun voi kokeilla voidemaisia (cream) valmisteita. Myös liuokset on helppo levittää käsiin.

Voidemaiset valmisteet, liuokset ja erityisesti sprayt ovat käteviä jalkojen hikoiluun. Stickien etu on, että aine kuivuu iholle yleensä nopeasti. Spray-valmisteet ovat usein miedompia kuin roll-onit ja voiteet.

Valmistekohtaiset erot ovat suuria, joten vain kokeilemalla löytää, mikä valmiste on tehokas ja mikä on miellyttävin käyttää.

Lue käyttöohjeet

Valmisteiden käyttöohjeet kannattaa lukea huolella. Toisia valmisteita käytetään päivittäin aamulla, toisia vain muutamana kerta viikossa, usein iltaisin.

Aamulla laitettavat valmisteet tulee levittää puhtaalle iholle parhaan vaikutuksen takaamiseksi. Ihminen hikoilee myös yöllä, eli vaikka illalla olisi käynyt illalla suihkussa, kannattaa kainalot pestä myös aamulla.

Ihon tulee olla terve ja ehjä, muuten tuotteet saattavat ärsyttää ja kirvellä. Myöskään heti karvanpoiston jälkeen ei kannata levittää valmisteita kainaloon.

Tuotteiden kannattaa myös antaa kuivua iholle ennen vaatteiden päälle pukemista. Jos tuote (Absolut-torr) pitää laittaa ehdottoman kuivalle iholle, voi kainalot kuivata hiustenkuivaajalla ennen ja jälkeen tuotteen levittämisen. Ihon voi myös rasvata apteekista saatavalla perus- tai dekspantenolivoiteella ennen valmisteen käyttöä. Nämä toimenpiteet ehkäisevät ihoärsytyksen syntymistä.

Herkkä iho

Älä käytä valmisteita rikkonaiselle tai ärtyneelle iholle. Valmisteiden sisältävä alkoholi voi ärsyttää ihoa. Jos sinulla on herkkä iho, kannatta käyttää alkoholittomia tuotteita. Myös valmisteissa käytetyt hajusteet ja säilöntäaineet voivat ärsyttää herkkäihoista.

Vaikka hiki haisee, se ei estä hajusteettomien tuotteiden käyttöä. Hajusteettomat tuotteet sopivat nimittäin myös, jos haluat käyttää omaa suosikkiparfyymiasi. Antiperspiranttien hikoilua ehkäisevä vaikutus perustuu alumiinisuolojen käyttöön.

Alumiinin ja rintasyövän yhteydestä liikkuu huhuja, mutta tieteellistä näyttöä asiasta ei ole. Miljoonat ihmiset käyttävät tuotteita turvallisesti päivittäin. Aamuisin käytettävät valmisteet kannatta kuitenkin pestä yöksi pois ja lisäksi välillä kannattaa pitää dödöttömiä päiviä, jolloin kainalot saavat levätä. Markkinoilla on myös alumiinittomia deodoranttivalmisteita.

Lisäksi löytyy deodoranttikiviä, jotka estävät hajunmuodostumista ja sisältävät hyvin pieniä määriä alumiiniyhdisteitä. Myös talkin käyttö on helppo tapa ehkäistä hikoilua. Talkkia on kätevä ripotella esimerkiksi hikoileviin jalkoihin ja rintojen alle.

Tahroja!

T-paitoihin syntyy joskus kellertäviä tahroja kainaloiden kohdalle. Tahrat syntyvät hien ja happamien antiperspiranttien reagoidessa keskenään. Tahrojen syntyyn vaikuttaa myös vaatteiden materiaali ja hien koostumus.

Tekokuituihin ei muodostu tahroja yhtä helposti kuin luonnonkuituihin, mutta tekokuidut eivät ole yhtä hengittäviä kuin pellava ja puuvilla, mikä voi lisätä hikoilua. Hien koostumus voi muuttua ruokavalion tai hormonaalisten muutosten vaikutuksesta, joten tahroja voi syntyä tai sitten ei. Tahrojen muodostumista voi ennaltaehkäistä käyttämällä alumiinitonta deodoranttia.

Tahrojen puhdistukseen voi käyttää tahranpoistoainetta tai pyykinpesuainetta, joka sisältää entsyymejä. Joskus valmisteiden käyttöohjeissa myös varoitellaan valmisteiden voivan haurastuttaa vaatteita.

Apteekkituotteista apua hikoiluun

Antiperspirantteja

 • Absolut-torr (hajusteeton, väriaineeton, säilyntäaineeton)
 • Aco Medical extra effektiv 72 h antiperspirant (hajusteeton)
 • Avecos Athene Deo-roll-on (hajustamaton)
 • Bats crème (alkoholiton, hajusteeton, lisäaineeton, väriaineeton)
 • Bats roll-on (hajusteeton, lisäaineeton, väriaineeton)
 • Compeed antiperspirant spray jaloille
 • Eucerin pH 5 deo-roll-on (hajusteeton, väriaineeton)
 • Favora antiperspirant (hajusteeton, alkoholiton)
 • Hicoderm suihke (hajustamaton)
 • Hicoroll roll-on (hajustamaton)
 • Triple-dry cream
 • Triple-dry roll-on
 • Triple-dry spray (miedompi)
 • Triple-dry stick
 • Triple-dry Hand or Foot cream (miedompi)
 • (alkoholittomia ja tuoksuttomia)

Deodorantteja (alumiinittomia)

 • Sebamed Balsam Deo
 • Sebamed Fresh Deodorant roll-on ja spray
 • Sebamed Soft Deodorant roll-on ja spray
 • Sebamed Sport Deodorant spray
 • Sebamed 24 h Deodorant roll-on
 • Sebamed Deo for Men roll-on (alkoholiton)

Lisäksi ainakin näissä apteekkisarjoissa on omia deodorantteja ja antiperspirantteja: Lactoplus, Louis Widmer, Natural Sea Beauty, Roc, Vichy, Weleda.

Kommentoi »