Terve.fi

Hieronta helpottaa kipuja leikkauksen jälkeen

Hieronta helpottaa kipuja leikkauksen jälkeen
Leikkauspotilaan kivut voivat helpottua paremmin, jos kipulääkkeiden lisäksi potilas saa kunnon selkähieronnan leikkausta seuraavina päivinä.
Julkaistu 20.12.2007

Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella tavallisen hoidon lisäksi annettu hieronta lievittää kipujen voimakkuutta, mutta myös niistä koituvaa tukalaa oloa ja ahdistusta enemmän kuin pelkkä kipulääkitys. Kipu myös lievenee nopeammin.

Tutkimukseen osallistui 600 keskimäärin 64-vuotiasta miestä, jotka olivat olleet rinta- tai vatsaleikkauksessa. Leikkauksen jälkeen kolmannes potilaista sai tavallista hoitoa ja kolmannes lisäksi 20 minuutin selkähieronnan viitenä leikkausta seuraavana päivänä.

Viimeinen kolmannes sai vain tavallista hoitoa, mutta hieroja jutteli heidän kanssaan päivittäin. Tällä haluttiin selvittää lievittääkö pelkkä juttuseura kipuja. Hieronta helpotti potilaiden oloa verrattuna tavallista hoitoa tai juttuseuraa saaneisiin neljänä leikkausta seuraavana päivänä. Hieronta ei kuitenkaan nopeuttanut potilaiden kotiutumista eikä vähentänyt kipulääkkeiden tarvetta tai komplikaatioita.

Hieronta näyttäisi tuovan turvallisen ja hyvän lisän leikkauspotilaiden kivunlievitykseen. Sille onkin tarvetta, sillä kipuilu on yleistä leikkauksen jälkeen, vaikka potilas saisi asiaankuuluvan kipulääkityksen. U

Lue myös:

Kommentoi »