Terve.fi

Herpes - ikävä seuralainen

Herpes - ikävä seuralainen
Herpes on herpes simplex -viruksen aiheuttama tulehdus iholla tai limakalvolla. Vaiva on kiusallinen ja tuiki tavallinen, mutta onneksi vain tietyissä poikkeustapauksissa terveydelle vaaraksi. Tavallisin herpeksen ilmentymä on huuliherpes, yskänrokko, joka esiintyy yhtenä tai useampana rakkulana huulessa tai suun ympäristössä.
Teksti

Julkaistu 27.6.2006

Herpes voi ilmetä myös sukuelinten limakalvolla, jolloin puhutaan genitaaliherpeksestä, mutta myös muut ilmentymäpaikat ovat mahdollisia. .

Viruksia kahta tyyppiä

Herpeksen aiheuttavat herpes simplex -virusten tyypit 1 ja 2 (HSV-1 ja HSV-2). 50-100 prosenttia aikuisista kantaa veressään vasta-aineita joko HSV-1:tä tai HSV-2:ta vastaan, mikä tarkoittaa sitä, että meistä lähestulkoon jokainen on sairastanut herpeksen jossakin muodossa, tietäen tai tietämättään. Suuri osa sairastetuista infektioista lienee oireettomia. Huuliherpeksen aiheuttaa yleensä HSV-1, genitaaliherpeksen taas tyyppi 2. 

Laukaisevia tekijöitä useita

Tyypillistä molemmille viruksille on taudin toistuva kulku. Ensimmäistä kertaa ilmentyessään tauti on yleensä rajuoireisin: kivuliaita rakkuloita on herkästi useampia, ja samanaikaisesti todetaan imusolmukkeiden suurentumista ja joskus kuumeiluakin. Itämisaika tartunnasta on muutamasta päivästä pariin viikkoon, ja tauti kestää viikosta jopa kolmeen

Infektion parannuttua virus on mitä todennäköisimmin jäänyt pesimään elimistöön jonnekin rakkula-aluetta hermottavaan hermosoluun, ja uusi aktivoituminen on mahdollinen. Mikäli uusiminen tapahtuu, on taudinkuva onneksi kuitenkin lievä: suun ympäristöön tai genitaalialueille ilmaantuu yksi tai korkeintaan muutama lievästi aristava rakkula, joka paranee yleensä viikossa. Valtaosa saa ennen rakkulan nousemista ensioireita, kuten kihelmöintiä, kutinaa tai kirvelyä. Aktivoitumisen voi laukaista stressi, muut sairaudet, hormonaaliset tekijät tai UV-valo. Tyypillinen esimerkki herpes, joka uusii flunssan tai aurinkoisilla keväthangilla hiihtelyn jälkeen. On mysteeri, miksi toisilla herpes aktivoituu uudelleen ja uudelleen, kun taas toisilla näin ei koskaan tapahdu. Herpeksen suhteen erityisessä riskissä ovat immuunirajoitteiset ja atooppisesta ihottumasta kärsivät potilaat. 

Lääkehoito tehoaa

Toisiin kuin virustauteihin yleensä, herpesviruksia vastaan on onneksi onnistuttu kehittämään lääke. Hoidoksi käytetään asikloviiriä tai jotakin sen johdannaismolekyyliä, ja teho on kohtuullisen hyvä. Tavanomaisen uusivan huuliherpeksen hoidoksi riittää usein viruslääkettä sisältävä paikallisvoide, joka on reseptittä vapaasti saatavissa apteekista. Voidetta tulee muistaa käyttää useita kertoja päivässä heti ensioireiden ilmaannuttua, ja sitä voi kokeilla myös yksittäisiin ulkoisiin genitaaliherpesrakkuloihin.

Viruslääkkeitä käytetään paljon myös suun kautta otettuina lyhyinä kuureina, jolloin päätöksen hoidon aloittamisesta tekee lääkäri. Etenkin ensi-infektion hoidossa tablettikuureja käytetään, mutta joskus myös ärhäköiden uusintainfektioiden kuriin saattamiseksi. Suun kautta otettavia lääkkeitä voidaan käyttää myös estohoidossa, jonka käyttöä harkitaan, mikäli herpes häiritsee elämää ja uusii kerran kuukaudessa tai useammin.

4 kommenttia