Terve.fi

Häpykarvojen ajelu on in – trimmaamisessa on riskinsä

Häpykarvojen ajelu on in – trimmaamisessa on riskinsä
Häpykarvojen ajelusta on tullut 2000-luvulle tultaessa erityisesti naisten keskuudessa normi. Joskus karvanpoisto aiheuttaa ikäviä komplikaatioita.
Julkaistu 30.7.2016

Häpykarvojen ajelusta on tullut 2000-luvulle tultaessa erityisesti naisten keskuudessa normi. Osa kokee karvoituksen haittaavan seksiä, joillekin trimmaus on osa päivittäistä kauneudenhoitorutiinia, ja yllättävän moni kokee karvat jopa epähygieenisiksi.

JAMA Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin naisten karvojen ajelun yleisyyttä ja motiiveja. Tutkimukseen osallistui yli 3300 yhdysvaltalaisnaista.

84 prosenttia ilmoitti ajelevansa ainakin satunnaisesti alapään karvoja, ja vastaavasti 16 prosenttia ilmoitti, ettei ajele ollenkaan. 62 prosenttia kertoi ajelleensa vähintään kerran kaikki karvat pois.

Vastaajien ikähaarukka oli 18–65. Häpykarvojen ajelu oli ylivoimaisesti suosituinta 18–24-vuotiaiden naisten keskuudessa.

Monenlaisia motiiveja

Lähes 60 prosenttia naisista kertoi ajelevansa hygieniasyistä. Hieman reilu 45 prosentille karvojen trimmaus oli osa rutiinia. Noin kolmannes kertoi syyksi, että ajelu sai ”vaginan näyttämään paremmalta” ja lähes viides vastaajista poisti karvoja, jotta oraaliseksi luistaisi paremmin.

Tutkimuksen yksi päätekijöistä, lääketieteen tohtori ja San Franciscon yliopiston synnytysopin ja gynekologian laitoksen apulaisprofessori Tami Rowen sanoo, että häpykarvojen ajelun yleisyys on kasvanut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Hänen mukaansa moni nainen kokee itsensä likaiseksi ja epäsiistiksi, jos he eivät ole ajelleet.

Tutkimuksesta selviää, että naiset ajelevat sosiaalisia tapahtumia varten, mukaan lukien seksin ja lomat, mutta myös esimerkiksi silloin, kun he menevät terveydenhuollon ammattilaiselle.

Lievät ihokomplikaatiot voivat olla karvojen ajelun hinta

Joskus karvanpoisto voi jättää jälkeensä ärtyneen ihon ja aiheuttaa karvatupen tulehdusta. Häpykarvojen yksi tehtävä on myös pehmentää hankauksen vaikutusta. Hankaus voi aiheuttaa hiertymiä ja muita lieviä ihovaurioita.

Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin karvanpoistosta johtuvia komplikaatioita, ilmenee, että noin kolmannes häpykarvoja poistaneesta on saanut komplikaatioina sisäänkasvaneita karvoja ja hiertymiä.

Reilu viidennes kyselyyn vastanneesta oli kokenut karvanpoiston seurauksena ankaraa kutinaa ja 18 prosenttia oli onnistunut leikkaamaan ajelun yhteydessä haavan alapäähän. Hieman alle viisi prosenttia vastaajista oli saanut jonkin infektion.

Geni­taa­lialueen haa­vaumien ja ku­tinan yleis­ty­minen on näkynyt myös gyne­ko­login vastaanotolla. Gyne­ko­logi Mer­ja Metsä-Heik­kilä arvioi Lääkärilehden haastattelussa ongelmien syiksi liian tiukkoja vaatteita, jatkuvaa pikku­hou­sun­suojien käy­ttöä ja lisääntynyttä häpykarvoituksen poistoa:

– Häpy­karvat suo­jaavat herk­kää ihoa ja lima­kal­voja. Ko­konaan ajeltu geni­taa­lialue vaa­tii ihon ja lima­kal­vojen ras­vausta ja hoi­toa. Kar­vojen pois­to al­tistaa myös äreille karva­tupen tu­leh­duk­sille.

Lähteet:

2 kommenttia