Terve.fi

Hampaiden vihlominen vie hermot

Hampaiden vihlominen vie hermot
Hampaiden vihlominen on yleinen ja kiusallinen vaiva. Vihlominen on hampaiden kiputiloista yksi yleisimmistä.
Julkaistu 9.1.2007

Hampaiden ohimenevä, ajoittainen vihlominen on normaalia, sillä elävä hammas reagoi erilaisiin ärsykkeisiin. Vihlontakipu on yleensä lyhytkestoista. Jos vihlominen jatkuu pitkään ja haittaa jokapäiväistä elämää, on syytä hakeutua hammaslääkäriin tarkempiin tutkimuksiin vihlomisen syyn selvittämiseksi. Vihlonnan syy on tärkeää selvittää ajoissa, sillä vihlomisen kroonistuessa hoidolle saadaan huonompi hoitovaste.

Miksi hampaat vihlovat?

Hampaat voivat vihloa kylmälle, lämpimälle, makealle, happamalle tai kosketukselle. Hampaiden vihlominen voi johtua useista syistä. Tavallisin syy on ikenien vetäytymisestä johtuva hampaiden juurten pintojen paljastuminen. Ikenien vetäytyminen johtuu yleensä vääränlaisesta hampaiden harjaustekniikasta, liian kovan harjan ja liiallisen harjausvoiman käytöstä.

Juurenpintojen päällä ei ole suojaavaa kiillettä vaan ne ovat huokoisempaa dentiiniä eli hammasluuta. Dentiinissä on pienen pieniä nesteen täyttämiä dentiinikanavia. Erilaiset ärsykkeet kuten kylmä juoma aiheuttavat paljastuneiden dentiinikanavien nesteessä nopeaa edestakaista liikettä, mistä seuraa terävä hampaan vihlaisu.

Lohjenneen täytteen tai hampaan, täytteen saumavuodon tai hampaan pinnan voimakkaan kulumisen seurauksena paljastuu usein myös dentiiniä, mistä voi seurata vihlomista. Vihlonnan voimakkuus ei välttämättä ole yhteydessä paljastuneen dentiinin laajuuteen. Pienikin paljastunut dentiinipinta voi olla hyvin arka.

Hampaiden karioitumisen eli reikiintymisen ensimmäinen ja myös ainoa oire voi olla hampaiden vihlominen kuten myös hampaan hermoytimen alkavassa tulehduksessa. Hampaiden hiusmurtumat tai purentarasitus voivat myös aiheuttaa hampaiden vihlomista. Purennan tasapainotushionnalla voidaan helpottaa purentarasituksesta johtuvaa hampaiden vihlontaa.

Miten helpottaa vihlomista kotihoidolla?

Oikeanlainen kotihoito on avainasemassa. Hyvä suuhygienia on tärkeä osa kotihoitoa. Hampaiden harjaus on taito-, ei voimalaji. Hampaat tuli harjata pehmeällä harjalla pienin pyörittävin liikkein.

Sähköhammasharjan hankinta on suositeltavaa, jos ikenet ovat kovasti vetäytyneet. Sähköhammasharjalla hampaita ei varsinaisesti harjata, vaan harjaa liu’utetaan hampaita pitkin. Harjausääni muuttuu, jos harjalla painaa hampaan pintaa liian voimakkaasti. Näin tietää harjaavansa väärin.

Hammastahnan tulisi olla vihloville hampaille tarkoitettu. Sen vaikutus tulee parhaiten esiin useamman viikon säännöllisen käytön jälkeen. Hammastahnan ainesosat saostuvat dentiinikanaviin, minkä seurauksena vihlominen vähenee tai loppuu.

Erilaisten happamien mehujen ja limsojen nauttimista tulisi rajoittaa, koska ne liuottavat dentiinikanavien saostumia. Happamien ja hapokkaiden juomien juonnin ja hampaiden harjauksen välillä tulisi olla vähintään puolen tunnin tauko. Näin ehkäistään dentiinikanavissa olevien hampaiden vihlomista estävien saostumien liukenemista.

Hoito hammaslääkärin vastaanotolla

Hammaslääkärin vastaanotolla tehtävät vihlovien hampaiden käsittelyt lievittävät kipua nopeasti ja tehokkaasti. Hoitolinja valitaan paljastuneen dentiinipinnan laajuuden ja sijainnin, ja potilaan oireiden mukaan. Vihlominen voi kuitenkin palautua hoitoaineiden kulumisen seurauksena. Potilaan kotihoito onkin ensiarvoisen tärkeää hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Kommentoi »