Kauneus

Hammasremontilla upea morsian

Hanna Timperi halusi suoran hammasrivin ennen häitään. Hammasremontti vaati ienleikkauksen ja posliinisten laminaattien laiton.

Teksti Jaana Vainio
Kuvat Anna Hämäläinen
13.8.2009

Ennen: 

Mäntsäläläinen Hanna toivoi voivansa hymyillä leveästi hääkuvassaan ilman, että joutuisi miettimään, näkyykö lapsesta asti vaivannut epätasainen hammasrivistö. 10-vuotiaana aloitettu oikomishoito jäi kesken, kun yöllä käytettävät raudat irtosivat jatkuvasti.

Jälkeen:  

Hannan hammasprojekti alkoi maaliskuussa suunnittelulla. Hammaslääkäri Satu Annika Aalto Hammaslääkäriasema Albinista otti Hannan hampaista muotit kipsimallia varten ja suunnitteli yhdessä hammasteknikko Aki Lindenin kanssa tulevia toimenpiteitä. Hanna sai ennen lopullista päätöstä valokuvat suunnittelumallista ja lähtötilanteesta, jotta hän tietäisi, mitä on odotettavissa.

Varsinainen työ alkoi huhtikuussa ienleikkauksella, joka kesti tunnin. Ikeniä nostettiin samalle tasolle kuin korkeimmalla olevalla hampaalla, jotta lopullisesta hammasrivistä tulisi tasainen. Hannan leukaluuta piti poistaa muiden hampaiden pinnalta 2–5 milliä. Poiston jälkeen ien ommeltiin kiinnittymään uuteen korkeuteensa.

Kuukauden kuluttua tehdyssä jälkitarkastuksessa selvisi, ettei ien ollut vieläkään tarpeeksi korkealla. Sitä jouduttiin muotoilemaan ja poistamaan pieniä määriä vielä kaksi kertaa.– Ientoimenpiteet tehtiin laserilla. Sillä saa helpommin tarkempaa jälkeä kuin poralla ja puukolla, Satu kertoo.Toukokuun lopussa oli vuorossa hampaiden hionta, jonka tarkoituksena oli tehdä riittävästi tilaa posliinikuorille, jotta ne istuisivat luonnollisesti hammaskaarelle. Hiomisen jälkeen laitettiin hampaisiin väliaikaiset laminaatit, joiden avulla Hanna sai esimakua uusista hampaistaan.

Väliaikaiset laminaatit otettiin pois reilun viikon kuluttua ikenen parannuttua ja hiotuista hampaista otettiin jäljennökset hammasteknikkoa varten. Jo kymmenen päivän kuluttua Hannan hymyä koristivat kiiltävät ja kauniit posliinilaminaatit.Kampaaja Linnea Johansson Berlin Hairdressers -kampaamosta halusi korostaa Hannan uutta tyyliä napakalla otsatukalla, joka katkaisi kasvojen pitkähköä linjaa ja toi säpäkkyyttä olemukseen. Tummaa yleisilmettä Linnea pehmensi vaaleilla raidoilla.

Meikkaaja Heidi Reponen halusi tuoda Hannan uudistuneen hymyn entistä paremmin esille. Syksyllä huulten rajaus on taas muodissa, ja Heidi toi huulia rajauksen lisäksi esille tummalla huulipunalla. Keskiosaan hän sipaisi kiiltoa tuomaan muhkeutta. Punattujen huulten parina toimii pehmeästi tumma silmämeikki, jolloin kokonaisuudesta ei tule liian raskas.Aiemmin kulmakarvat olivat tuottaneet Hannalle päänvaivaa, sillä ne loppuivat ikään kuin kesken. Kulmien alusta loppuun asti samanpaksuinen viiva teki myös mallista pyöreän ja ilmeestä samalla hieman hämmästyneen. Heidi nyppikin kulmiin siipimäisen muodon, mikä sai katseen avartumaan kauniisti.

– Luonnollisimmin kulmia saa parannettua ja jatkettua levittämällä kulmakynästä väriä napakalla viistopäisellä siveltimellä. Jäljen pitäisi olla kulmakarvojen suuntaista pientä viivaa.

Hannan kommentti: 

“Vanhempi poikani kysyi eräänä päivänä, mitä toivoisin, jos en voisi toivoa lisää toiveita. Vastasin hänelle, että suorat hampaat. Yllätyksekseni lehdestä soitettiin reilun viikon kuluttua ja toiveeni toteutui! Hampaiden korjaamiseen meni paljon aikaa, mutta se oli sen arvoista. Olen kiitollinen hammaslääkärille, joka lähti mukaan tähän hommaan. Oli aivan mieletön fiilis, kun sain hymyillä häissäni suorine hampaineni. Helposti ei löydy tyytyväisempää ihmistä kuin minä.”

Posliiniset hammaslaminaatit

  • Posliinisilla hammaslaminaateilla voidaan korjata hampaiden pituutta ja leveyttä sulkemalla hampaiden välissä olevia rakoja. Niillä voidaan myös tuoda hammasta enemmän ulos rivistöstä ja muuttaa hampaiden väriä.
  • Luonnollisin lopputulos saadaan, kun laminaatteja tehdään parillinen määrä.
  • Materiaalina laminaateissa käytetään lähinnä lasikeramiaa tai maasälpäposliinia tai näiden yhdistelmiä.
  • Laminaatteja varten tarvitaan yleensä 2–3 hoito­käyntiä. Hammaslaminaatit ovat peruuttamaton toimenpide, vaikka hammasta ei olisi jouduttu hiomaan.
  • Hinta vaihtelee työn vaikeustason mukaan 650-950 euroa kappale.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi