Terve.fi

Haitat liikuntasuorituksille

1

Tupakointi laskee fyysistä kuntoa. Tämä näkyy selvästi eri tutkimuksissa, joissa mm. Cooperin testin avulla on mitattu tupakoivien ja tupakoimattomien liikuntatuloksia.
Teksti Pekka V. Virkkunen

Huippu-urheilijat eivät riskeeraa uraansa tupakoimalla. Tupakointi heikentää myös tavallisen kuntourheilijan suorituskykyä..

Tupakointi haittaa liikuntasuorituksia

Tupakoinnilla on aina epäedullinen vaikutus fyysiseen kuntoon – oli se sitten savukkeiden satunnaista tai vakituista polttelua, piiputtelua tai vaikka nuuskaamista. Tupakansavussa ja nuuskassa olevat myrkyt imeytyvät tupakoitsijan verenkiertoon suun ja keuhkojen kautta. Häkä, terva, nikotiini ja muut tupakan sisältämät kemialliset myrkyt stressaavat sydäntä ja ahtauttavat verisuonia.

Häkä heikentää hapen kulkua sydämeen verottamalla veren hemoglobiinia, jonka tehtävänä on hapen kuljettaminen. Sydän yrittää korvata hapenpuutetta sykkimällä entistä nopeammin, mikä kuluttaa taas happea entistä enemmän. Lihakset eivät saa tarpeeksi happea ja siksi ne väsyvät helposti.

Terva ärsyttää keuhkoputkia, jolloin välittömänä seurauksena on limaneritystä ja yskää. Tupakoitsijan hapensaanti huonontuu, keuhkojen toimintakyky heikkenee. Tupakoinnin johdosta keuhkot ovat jatkuvassa ärsytystilassa. Yskä ja hengitysteiden limaisuus haittaavat hengittämistä. Yskä kehittyy usein keuhkoputken tulehdukseksi.

Nikotiini nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykintänopeutta. Sydän rasittuu enemmän kuin normaalisti ja pulssi nopeutuu. Nikotiinin vaikutuksesta veren virtaus valtimoissa kiihtyy, mutta lihasten verenkierto taas vähenee.

Tupakointi huonontaa yleiskuntoa

Tupakointi vaikuttaa yleiskuntoon sekä pitkällä aikavälillä että välittömästi. Tupakoinnin välittömiä aikaansaannoksia ovat esimerkiksi päänsärky, väsymys, keskittymisvaikeudet ja tarkkuutta vaativien toimintojen heikkeneminen.

Tupakointi saattaa haitata myös ravinnon hyväksikäyttöä ja lisätä eräiden vitamiinien, kuten C-vitamiinin, tarvetta. Tupakoitsijan haju- ja makuaisti ovat häiriintyneet, mikä saattaa vaikuttaa ravitsemustilan huononemiseen.

Nuuskaaminen aiheuttaa käyttäjälle ien- ja suutulehduksia sekä hampaiden reikiintymistä, jotka alentavat suorituskykyä. Lisäksi nuuskan käyttö hidastaa palautumista urheilusuorituksen jälkeen.

Julkaistu: 29.11.2005