Sairaudet

Haimasyövän yhteydessä löydetty helikobakteereja

Ruotsalaistutkimuksen mukaan kolmessa tapauksessa neljästä haimasyövässä esiintyy helikobakteereja, jotka aiheuttavat maha- ja pohjukaissuolihaavaa. Useimmiten on ollut kysymys Helibobecter pylorista, joka on tunnetuin helikobakteeri. Haimasyöpä on kenties kaikkein tappavin syöpäsairaus, johon sairastuneista on viiden vuoden kuluttua elossa vain pari prosenttia.

28.6.2006 Terve.fi

Haimasyöpä aiheuttaa oireita vasta siinä vaiheessa, kun se on jo levinnyt muualle elimistöön..

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että alkoholinkäyttö ja tupakointi kohottaisivat haimasyövän riskiä. Ainakin henkilöillä, jotka sairastavat kroonista haimatulehdusta, usein juuri alkoholinkäytön takia, haimasyövänkin riskin on havaittu kohonneen. Aikaisemmin helikobakteereja on löydetty suolistosta, sappirakosta ja maksasta. Niiden on osoitettu aiheuttavan maksa- ja sappirakkotulehduksia jyrsijöillä, koirilla ja reesusapinoilla. Lisäksi helikobakteerit saattavat olla ainakin osasyynä sappikiviin.

Ruotsalaistutkimuksissa on löydetty helikobakteereja potilailta, joilla on jokin maksan, sappiteiden tai haiman sairaus. Näissä on useimmiten löytynyt Helicobakter pylori, mutta muitakin lajeja on tavattu. Kaikkiaan tunnetaan jo viitisenkymmentä eri helikobakterilajia. Viimeisimmässä tutkimuksessaan lundilainen tutkimusryhmä löysi helikobakteereja haimasyöpäkudoksesta herkällä DNA-tekniikalla.

Ryhmä tutki 78 potilasta, joilta oli leikattu primaarinen haimasyöpä. Vertailuaineistona oli muilta potilailta leikattua kudosta hyvänlaatuisista haimakasvaimista. Tulokset osoittivat, että pahanlaatuisissa haimakasvaimissa 74 prosentissa oli helikobakteereja, kun hyvänlaatuisista kasvaimista niitä ei löytynyt juuri lainkaan.

Tutkimusryhmän vetäjä Hans-Olof Nilsson on löytänyt helikobakteereja myös kahdelta kolmesta haimatulehdusta sairastavasta. Tutkimusryhmän mielestä on vielä liian aikaista arvailla, millä mekanismilla helikobakteeri vaikuttaa haimasyövässä. Tiedetään kuitenkin, että helikobakteerit voivat vaikuttaa mahan happamuuteen, mikä puolestaan vaikuttaa haiman toimintaan. Joka tapauksessa helikobakteerit on mahdollista häätää elimistöstä tehokkaalla hoidolla.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi