Terve.fi

GlaukoomatyypitGlaukoomatyypit

Glaukoomatyyppejä on 25–30, mutta niistä seuraavat ovat kaikkein tavallisimpia.

Avokulmaglaukooma

Tämä on kaikkein tavallisin glaukooman muoto, joka käsittää yli 90 % kaikista tapauksista. Afroamerikkalaiset ja hispaanot sairastuvat siihen selvästi eurooppalaisperäisiä useammin. Se on lisäksi yli 60-vuotiailla tavallisin tyyppi ja on ainakin osaksi periytyvä.

Avokulmaglaukooman nimi juontuu siitä, että kammiokulma, jonka kautta kammioneste virtaa pois etukammiosta, pysyy avonaisena (katso kuva 6). Tästä huolimatta kammioneste virtaa silmästä ulos liian hitaasti, mikä johtaa nesteen kertymiseen etukammioon ja hitaaseen mutta jatkuvaan silmänpaineen kohoamiseen. Tämä vaurioittaa lopulta näköhermoa ja aiheuttaa näkökentän puutoksia, mikäli sitä ei hoideta ajoissa tai saada lääkityksellä hallintaan. Sairaus on varhaisvaiheessaan yleensä oireeton, joten säännölliset silmätutkimukset ovat tärkeitä, etenkin niillä potilailla, joiden riski sairastua glaukoomaan on kohonnut.

Kuva 1 – Glaukooma eli silmänpainetauti

 

Akuutti sulkukulmaglaukooma

Akuutissa sulkukulmaglaukoomassa silmäpaine kohoaa nopeasti värikalvon ja sarveiskalvon välisen kammiokulman kaventuessa ja värikalvon tukkiessa äkillisesti ansasverkon eli trabekkeliverkon estäen kammionestevirtauksen silmästä ulos. Kun tämä glaukooman muoto puhkeaa, silmämuna kovettuu nopeasti ja kohonnut silmänpaine aiheuttaa kovaa kipua ja näön sumenemista. Monet potilaat näkevät tässä vaiheessa valonlähteiden ympärillä valokehiä eli haloja.

Matalapaineglaukooma

Tässä harvinaisemmassa glaukoomatyypissä näköhermossa ilmenee glaukoomalle ominainen vaurio, vaikka silmänpaine on normaali. Diagnoosi tehdään usein vasta näköhermon jo vaurioiduttua, mutta yhä herkempien tutkimusmenetelmien ansiosta tämä tauti on mahdollista havaita jo aikaisemmin, ennen vaurioiden syntymistä. Kun näköhermovaurion ja näkökentän puutosten muut mahdolliset syyt on saatu suljettua pois, silmänpaineen alentaminen lääkkeillä, kirurgialla tai molemmilla yleensä vakauttaa tilan.

Synnynnäinen glaukooma

Tämä harvinainen, usein perinnöllinen sairaus on olemassa jo syntymän hetkellä. Se liittyy kammiokulman rakenteelliseen poikkeamaan ja todetaan usein molemmissa silmissä.

Sekundaarinen glaukooma

Sekundaarinen glaukooma voi kehittyä muiden silmäsairauksien, kuten pitkäaikaisten silmätulehdusten, silmävammojen, harmaakaihin, diabeteksen tai silmän verisuonitukoksen seurauksena tai joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena (yleisimmin kortikosteroidien).

Glaukooman oireet

Avokulmaglaukooma

  • taudin varhaisvaiheessa vain vähän tai ei lainkaan oireita
  • myöhemmin näkökentän puutokset ja heikentynyt perifeerinen näkö

Akuutti sulkukulmaglaukooma

(hätätapauksissa hakeuduttava välittömästi hoitoon)

  • kova kipu
  • pahoinvointi
  • värillisiä valokehiä valojen ympärillä
  • näön sumeneminen ja nopea näön menetys

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008