Terve.fi

Glaukooman eteneminen


Glaukooma ei tavallisesti aiheuta varhaisvaiheessaan lainkaan oireita, paitsi akuutissa sulkukulmaglaukoomassa. Potilas ei välttämättä havaitse edes taudin aiheuttamia näkökentän puutoksia, ellei sairaus ole pitkälle edennyt. Toisinaan ihmiset huomaavat jonkin olevan vinossa joutuessaan toistuvasti tarkistuttamaan silmälasireseptinsä, tai kun heillä on vaikeuksia sopeutua pimeään.

Näitä muutoksia ilmenee kuitenkin yleensä vasta taudin edettyä pitemmälle. Glaukooman aiheuttamia näkökenttäpuutoksia voidaan kuitenkin onneksi yleensä ehkäistä, mikäli sairaus todetaan ennen kuin näköhermo ehtii vaurioitua. Tästä syystä yli 40-vuotiaiden säännölliset silmätarkastukset ovat elintärkeitä.

Oireet ovat akuuteissa muodoissa huomattavasti selvempiä. Useimmat potilaat kärsivät tällöin näön sumenemisesta, huomattavasta silmäkivusta, sateenkaarimaisista valokehistä valojen ympärillä, päänsärystä, pahoinvoinnista ja oksentelusta. Akuutti glaukoomakohtaus on vakava tila, joka voi aiheuttaa suhteellisen lyhyessä ajassa potilaan sokeutumisen. Akuutin glaukoomakohtauksen oireiden ilmaantuminen vaatii tästä syystä välitöntä hoitoa. On viisainta hakeutua ensiapuun, jos ei pääse heti silmälääkärin vastaanotolle. Hoitamattomana akuutti glaukooma voi johtaa putkinäköön ja lopulta sokeutumiseen.

Kuva 1 – Glaukooma

Terveen ihmisen sädekehä tuottaa jatkuvasti kammionestettä. Se on kirkasta nestettä, joka kiertää silmän takakammiosta etukammioon ja auttaa silmää säilyttämään muotonsa ja paineensa. Neste (nuolet) huuhtelee ja ravitsee silmän sisäosia ja poistuu sieltä ansasverkon eli trabekkeliverkon kautta pieniin verisuoniin. Jos tämä siivilämäinen kudos tukkeutuu, silmään kertyy kammionestettä, mikä kohottaa silmänpainetta

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 27.11.2008