Terve.fi

Gheen terveysvaikutukset

Gheen terveysvaikutukset
Ghee on kirkastettua voita. Jo muinaisista ajoista lähtien sitä on käytetty sekä ruuanlaitossa että varsinkin lääkkeenä ayurvedisessa lääketieteessä. Se on paras keino pitan alentamiseksi ja oiva mm. palohaavojen parantajana.
Julkaistu: 15.10.2009

Ghee on kirkastettua voita. Jo muinaisista ajoista lähtien sitä on käytetty sekä ruuanlaitossa että varsinkin lääkkeenä ayurvedisessa lääketieteessä. Se on paras keino pitan alentamiseksi ja oiva mm. palohaavojen parantajana.

Ghee valmistetaan voista, josta haihdutetaan vesi pois mahdollisimman alhaisella lämmöllä. Samassa prosessissa myös proteiini nimeltä kaseiini, koaguloituu ja kaavitaan pois. Jäljelle jää syvän oranssinkeltainen neste, jota voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin.

Oikein valmistettuna ghee säilyy huoneenlämmössä, kuten hunaja, eli sitä ei välttämättä tarvitse säilyttää jääkaapissa. Sen parantava voima vain kasvaa kun se vanhenee. Eräitä ayurvedan arvostetuimpia lääkkeitä onkin satavuotinen ghee.

Lääkekäyttö

Lääkekäytössä gheen erikoisuutena on omaksua yrttien ominaisuudet ja siten tehdä lääkkeistä vielä tehokkaampia. Samalla lääkkeiden säilyvyys kasvaa.

Ghee tekee yrtistä helpomman niellä, sillä yrtit ovat usein karvaita ja sellaisenaan hankalia ottaa.

Ghee ja terapia

Gheetä käytetään runsaasti myös pancakarma-terapioiden yhteydessä, ns. snehana-terapiassa. Pancakarman tarkoituksena on puhdistaa keho kuona-aineista, joita epätasapainossa olevat doshat ovat sinne keränneet. Tuolloin snehana-terapia edeltää itse pancakarmaa.

Gheetä juotetaan aamulla ja sen tarkoituksena on pehmentää ja hellittää kuona-aineiden otetta kudoksista. Snehana-terapiaa seuraa yleensä aina swedana- eli hikoiluterapia, jonka tarkoituksena on kuljettaa kuona-aineet suolistoon, josta ne sitten valitun pancakarma-terapian avulla poistetaan.

Ghee ruuanlaitossa

Ruuanlaitossa ghee on vallan mainio aines, koska sillä on todettu olevan kolesterolia alentava vaikutus. Vaikka ghee on tyydyttynyt rasvahappo, se kestää koviakin lämpötiloja, joten mm. vihannesten paistaminen siinä on suositeltavaa. Kasvisöljyt ja voi palavat helposti ja muuttuvat transrasvoiksi, joilla ei ole minkäänlaisia terveysvaikutuksia.

Ghee maistuu hieman makeammalta kuin tavallinen voi ja siinä on hitunen pähkinän makua. Se sopii erittäin hyvin vatalle ja pitalle. Kaphallekaan se ei ole haitallista, jos sitä otetaan pienissä määrissä.

Gheen valmistusohje

Gheen valmistamisessa tulisi käyttää suolatonta voita, mieluiten luomua. 500 grammasta voita saa noin 300 grammaa gheetä. Aseta voi paksupohjaiseen kattilaan ja sulata se. Väännä lämpötila mahdollisimman alhaiselle ja anna voin seistä juuri kiehumisen rajamailla noin 2 tuntia, kunnes vesi on haihtunut ja pinnalle ja pohjaan on muodostunut vaalea proteiinimassa.

Voit kuoria massan pois pinnalta. Älä sekoita voita tai proteiini sekoittuu siihen uudestaan.

Kun pinta on kuorittu, suodata ghee kankaan läpi, jotta puhdas ghee erottuu kokonaan proteiinimassasta. Huoneenlämmössä ghee on sulaa, mutta jähmettyy jääkaapissa.

Säilytä sitä mieluiten jääkaapissa tai peitettynä ja pimeässä tilassa huoneenlämmössä.

1 kommentti