Terve.fi

Etkö laihdu? Syy voi olla jokin seuraavista

Etkö laihdu? Syy voi olla jokin seuraavista
Ravitsemusterapeutin Susan Krausin mukaan laihduttajien yleinen  virhe on luulla, että pelkkä liikunnan aloittaminen ja ruokavalion muuttaminen saisivat hetkessä ihmeitä aikaan.
Julkaistu 14.6.2012

Matkan varrella saattaa huomaamattaan tehdä asioita, jotka hidastavat laihduttamista tai pysäyttävät sen kokonaan. Kraus listasi Everyday Healthille näistä 12 yleisintä.

1. Et liiku tarpeeksi

Useat erehtyvät yliarvioimaan liikkuessaan kuluttamiensa kaloreiden määrän. Lajit, joissa joudut kannattelemaan itseäsi painovoimaa vastaan polttavat tavallista enemmän kaloreita. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi juoksu, kävely ja aerobic. Sen sijaan esimerkiksi pyöräily ei rasita niin paljoa lihaksia, mikä tarkoittaa vähempää kaloreiden kulutusta. Paras tapa seurata harjoituksia on pitää päiväkirjaa treeneistä ja käyttää sykemittaria, joka auttaa sinua nostamaan treenitehoasi sopivassa suhteessa.

2. Et saa tarpeeksi unta

Monien hormonien säätely tapahtuu yöllä ja unen aikaan. Unen puute saattaakin vaikuttaa hormonien vapautumiseen. Myöhään valvoessa voi myös kerääntyä ylimääräisiä kaloreita jos satut napostelemaan esimerkiksi katsellessasi TV:tä.

3. Olet liian stressaantunut

Pittsburghin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan stressi voi aiheuttaa painonnousua erityisesti keski-ikäisillä naisilla. Tutkimuksen mukaan muuttuneella unirytmillä ja elimistön rasvan suojelemisella olisi todennäköisesti yhteys elimistön hormonikäyttäytymisestä johtuen. Liika stressi voi olla yhteydessä myös tunnesyömiseen.

4. Jätät aterioita välistä

Aterioiden skippaaminen voi johtaa ruoan himoamiseen ja myöhemmin ylensyöntiin, jolloin syö lopulta usein enemmän kaloreita, kuin mitä on jättänyt päivän aikana syömättä. Vanderbiltin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että mikäli ravintoa ei saa riittävästi ja tarpeeksi säännöllisesti72 tunnin aikana, keho katkaisee kalorinkulutuskykynsä ja alkaa varastoida rasvaa. Viikon kuluttua terveet naiset näyttivät menettäneen 16 prosenttia lepoenergiankulutuksestaan, mikä lisäsi rasvan varastointia ja laski aineenvaihduntaa.

5. Syöt liikaa kaloreita

Annosten väheneminen ei merkitse aina automaattisesti kaloreiden vähenemistä. Kraus suositteleekin käyttämään mitta-astioita ja ruokavaakaa sopivien annoskokojen hahmottumiseksi. Pidä ruokapäiväkirjaa syömisestäsi ja juomisestasi niin voit laskea paljonko kaloreita tuletkaan päivän mittaan nauttineeksi.

6. Juot liikaa kaloreita

Usein unohdetaan kuinka paljon juomissa onkaan kaloreita. Vaihda sokeriset juomat pelkkään veteen. Voit säästää huomattavia määriä kaloreita.

7. Liian lepsu asenne

Salaattiakin valitessa on hyvä pitää silmänsä auki: voit napata tuoretta salaattia lautasellesi reilusti huoletta, mutta salaatinkastikkeet, juustot, pekonipalat ja krutongit ovat melkoisia kaloripommeja. Laihduttaja tarvitsee terveellisen ja vähäkalorisen ateriasuunnitelman, joka tukee liikkumista. Se auttaa maksimoimaan kalorinpolton ja edistää kalorivajetta, jota tarvitaan painonhallintaan. Älä suhtaudu kaloreihin liian lepsusti siksi, että treenaat – äläkä suhtaudu treenaamiseen liian lepsusti siksi, että olet vähentänyt kaloreita.

8. Sorrut viikonloppuisin

Viikonloppuherkuttelu kostautuu herkästi. Todennäköisyys, että sorrut herkutteluun vähenee, kun muistat ottaa alkuruokaa ennen päivällistä, syöt sopivasti välipaloja ja muistat, että jälkiruoat ja alkoholijuomat kasvattavat huomattavasti päivittäistä kalorisaldoasi. Jos haluat syödä erikoisherkkuja, tee se dieettisi sallivan kalorimäärän puitteissa.

9. Olet liian kärsimätön

Tuloksien näkyminen vaatii aikaa. Vartalon muuttuminen edellyttää rasvavarstojen käyttämistä energiaksi. Muista, että esimerkiksi noin 450 gramman laihtuminen vastaa 3500 kilokalorin vajetta. Jos siis tarvitset 2500 kaloria päivittäin pysyäksesi painossasi, sinun pitäisi syödä 2000 kaloria päivässä ja käyttää 30 minuuttia päivässä 250 kalorin polttamiseen jotta saat laihdutettua noin 680 grammaa viikossa.

10. Saatat olla sairas

Liikkuvuutta ja toimintaa heikentävät sairaudet voivat tuoda omat haasteensa painonhallintaan. Myös jotkin lääkkeet voivat vaikeuttaa painonhallintaa tai jopa aiheuttaa painonnousua. Painonnosua voivat lisätä muun muassa steroidit, insuliinit ja tietyt beetasalpaajat. Lääkärin kanssa keskustelemalla voit löytää mahdollisen lääkityksesi kanssa sopivan ruokavalion.

11. Olet saavuttanut suvantovaiheen

Suvantovaiheeseen pääseminen on varsin tavanomaista. Silloin on tärkeää ymmärtää, ettei kyse ole vain painosta. Saatat kokea miellyttäviä fysiologisia muutoksia, jotka eivät välttämättä näy vain vaa’an luvuissa. Treenin myötä rasvakudos voi vähentyä ja sen tilalle tulla lihaskudosta, jolloin paino voi pysyä samana ja ehkä jopa hieman nousta, sillä lihaskudos painaa enemmän kuin rasvakudos. Ajan myötä aineenvaihdunta voi kiihtyä ja laihtuminen jatkua. Laihtumisen pysähtyminen voi johtua myös nesteenkertymisen häiriöistä.

12. Sinun ei tarvitse laihtua enempää

Kehosi saattaa yrittää kertoa sinulle, että olet jo sopivan painoinen kokoosi ja pituutesi nähden. Tällöin laihdutusyritykset saattavat johtaa vain lihaskudoksen menettämiseen ja aineenvaihdunnan hidastumiseen. Kysy itseltäsi, miksi haluat jatkaa laihduttamista, mikä sinua vielä kannustaa laihduttamaan ja kuinka terve tai järkevä kannustimesi on.

Kommentoi »