Sairaudet

Ethän syö hampaitasi piloille?

Jatkuva napostelu on hampaiden kannalta erittäin rasittavaa. Noin puolen tunnin happohyökkäys syntyy lähes jokainen kerta, kun syöt tai juot jotain. Sokeria sisältävät, happamat juomat ovat erityinen riski hampaille.

29.4.2013 Terve.fi

Jatkuva napostelu on hampaiden kannalta erittäin rasittavaa. Noin puolen tunnin happohyökkäys syntyy lähes jokainen kerta, kun syöt tai juot jotain. Sokeria sisältävät, happamat juomat ovat erityinen riski hampaille.

Hampaat ovat tärkeä ja näkyvä osa meistä. Saamme kahdet hampaat elämämme aikana: maitohampaat vauvana ja rautahampaat myöhemmin. Uusia hampaita emme kalojen ja krokotiilien tapaan saa kuluneiden tilalle. Hyvällä hoidolla ja hyvillä ruokailutottumuksilla ihmisen hampaat kuitenkin kestävät koko eliniän.

Sokeri  +  Bakteerit → Happo

Suussa on kariesbakteereja, jotka tuottavat sokerista happoa. Noin puolen tunnin happohyökkäys syntyy lähes jokainen kerta, kun syöt tai juot jotain.

Happo  +  Hammas → Reikä

Happo syövyttää hammaskiillettä, joka on elimistön kovinta kudosta. Happohyökkäyksen aikana kiilteestä liukenee mineraaleja sylkeen, kunnes syljen puolustustekijät tasoittavat happamuuden ja mineraalit kiinnittyvät takaisin hampaan pintaan.

Ateriat ja juomat

Päivittäin neljällä–kuudella aterialla nautittu hapan aines ei vaurioita hampaita, koska sylki korjaa väliaikoina hampaan pinnat. Jatkuva napostelu sen sijaan on hampaiden kannalta erittäin rasittavaa.

Pureskelu lisää syljen eritystä, minkä vuoksi kasvispitoinen ruoka on hyväksi. Jos happamassa ruoka-aineessa on mukana kalsiumia, liukenemista ei tapahdu. Siksi maito ja piimä ovat hyviä ruokajuomia.

Sokeria sisältävät, happamat juomat ovat riski hampaille. Kariesvaurio alkaa syntyä, kun juomassa on haitallista happoa ja hampaan pinnalla pH laskee alle 5,5. Erityisesti sitruunahappo ilman bakteeritoimintaakin liuottaa hampaiden pintoja.

Näin autat hampaita kestämään happamuutta

  • Nauti happamat tuotteet aterialla maitotuotteiden kanssa.
  • Vältä kovien ruokien pureskelua happamien tuotteiden kanssa.
  • Älä harjaa hampaita tuntiin happaman ruuan tai juoman jälkeen. Pehmennyt hampaan pinta kuluu helposti, koska sylki ei ole vielä korjannut pintavaurioita.
  • Pala juustoa tai maitoa aterian päätteeksi ”poistaa” happamuutta.
  • Ksylitolipastilli tai -purukumi aterian jälkeen katkaisee happohyökkäyksen.
  • Juo aterioiden välillä vain vettä.

Hammaslääkäreiden terveiset suun hoidosta pitää ottaa vakavasti. Hyvän puhdistuksen jälkeen suu on raikas ja hampaat säilyvät valkoisina.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt