Kauneus ja Terveys

Esteettinen kirurgia toteuttaa monen haaveen

Esteettinen kirurgia toteuttaa monen haaveen
Kauneuskirurgiassa ei koskaan ole kysymys pelkästä nenän oikaisemisesta tai arven silottamisesta.
Julkaistu: 25.6.2015

Esteettinen kirurgia tuo usein ensimmäisenä mieleen kauneusleikkaukset, joissa peilistä tuijottavan nenä on väärää kokoa tai rintavarustus liian lattea. Teoriassa näin onkin, mutta käytännössä kauneuskirurgiassa ei koskaan ole kysymys pelkästä nenän oikaisemisesta tai arven silottamisesta. Kyse on aina ihmisestä kokonaisuudessaan, hänen fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnistaan.

Esteettinen kirurgia on yksi plastiikkakirurgian osa-alue. Plastiikkakirurgiaan kuuluu myös korjaava plastiikkakirurgia, jossa operoidaan esimerkiksi erilaisia synnynnäisiä epämuodostumia, palovammoja sekä syöpäsairauksien hoidon aiheuttamia ulkonäköön liittyviä korjauksia muun muassa rintasyövässä. Esteettiseen kirurgiaan ryhtyminen ei ole yhteydessä terveyteen ja näin ollen kustannukset kuuluvat kokonaisuudessaan asiakkaalle itselleen toisin kuin korjaavassa plastiikkakirurgiassa.

Rasvaimua ja kasvojen kohotus 

Kauneuskirurgiasta haaveilevilla voi olla toiveena näyttää samalta kuin nuorempana näytti. Tällöin tarkoituksena on saada ikäjuonteet ja väsyneet piirteet häivytettyä. Toisaalta ihmisillä voi olla mallikuvana lehdistä leikattuja kuvia, jolloin haaveena on ihanteellinen nenä, rinnat tai vartalo, jota ihmisellä itsellään ei ehkä koskaan ole ollut.

Suosittuja esteettisen kirurgian toimenpiteitä ovat esimerkiksi silmäluomien kohotusleikkaus, rasvaimu, huulten muotoilu, rintojen suurentaminen tai pienentäminen, kasvojen kohotus, nenän muotoilu ja vatsanahan kiristys. Miehillä esteettistä kirurgiaa hyödynnetään tyypillisesti hiustensiirroissa, silmäluomien kohotuksessa sekä nenän muotoilussa.

Esteettisen kirurgian toimenpiteet ovat nykypäivänä kehittyneen tekniikan ja uusien menetelmien vuoksi turvallisempia ja toipuminen on nopeampaa. Toimenpiteissä ei välttämättä tarvita nukutuksia eikä pitkiä toipumisaikoja ja leikkaus suunnitellaan siten, että arvet olisivat mahdollisimman pienet ja paikassa, josta ne eivät näy.

Esimerkiksi rasvaimussa tarvitaan vain muutama pieni reikä, josta imuletku viedään ihon alle. Kasvojen ikäjuonteissa voidaan hyödyntää useita eri menetelmiä, kuten laserointia sekä elimistölle luonnollista hyaluronihappoa. Kasvojen kohotuksessa ihonalaiset lihakset nostetaan paikalleen ja otetaan ylimääräinen iho pois, leuan alle voidaan hyödyntää rasvaimua. Lisäksi kulmakarvojen välissä olevia ”sibelius-ryppyjä” voidaan korjata botuliinitoksiinilla.

Rintaleikkauksissa rintoja voidaan pienentää tai suurentaa sekä roikkuvia rintoja kohottaa. Esimerkiksi rintojen suurennusleikkaus tehdään nukutuksessa, mutta ei ole tuntia pidempi toimenpide. Hiustensiirrossa voidaan hyödyntää henkilön omia hiuksia, joita siirretään pysyvästi kasvavalta alueelta kaljuuntuvalle alueelle paikallispuudutuksessa.

Tulokset ovat aiempaa parempia esteettisessä kirurgiassa. Tulokset eivät kuitenkaan ole ikuisia, eivätkä esimerkiksi nuorennusleikkaukset pysäytä normaalia ikääntymistä.

Vaikutus myös psyykeeseen 

Asenteet kauneusleikkauksiin ovat muuttuneet jatkuvasti myönteisemmiksi ja elintason noustessa niiden määrä on lisääntynyt. Kynnys plastiikkakirurgin vastaanotolle on monilla silti edelleen korkealla, niin toimenpiteeseen kohdistuvien ennakkoluulojen, taloudellisten syiden kuin muiden hyväksynnän saamisen vuoksi.

Kun lähdetään korjaamaan ihmisen ulkonäköä kirurgisesti, joutuu myös ihmisen psyykkinen minäkuva muokkaukseen. Todennäköisesti asiakkaista tyytyväisin on se, jolla jo tullessaan operaatioon on vahva itsetunto. Heikon itsetunnon omaavalla ihmisellä korjaaminen ei aina automaattisesti vahvista minäkuvaa. Joissain tapauksissa ihminen voi hakea ratkaisua ongelmiinsa täysin väärältä alueelta. Myöskään ihmisten toiveet plastiikkakirurgille eivät aina ole realistisia. Kaikkea ei veitsen terälläkään voida toteuttaa.

Lähde Nordström, R.: Esteettinen kirurgia. 2001.

Kommentoi »