Terveys

Estä hikoilu!

Kesähelteellä hikoilu on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Kuitenkaan ei kannata rukoilla, että hikirauhaset katoaisivat, sillä hikoilu on erittäin tärkeää elimistölle. Se on elimistön keino viilentyä.

Teksti Milka Krogerus
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

 Suurin osa hiestä haihtuu iholta saman tien. Mutta stressaavissa tilanteissa ja helteellä hikirauhaset toimivat ylikierroksilla, joka aiheuttaa hikipisaroiden muodostumisen iholle.

Kaikki hikoilevat. Ihminen hikoilee päivän aikana noin shottilasillisen verran hikeä, pelkästään hengittämällä. Parhaimmillaan ihminen voi hikoilla yli kymmenen litraa päivässä. Kainaloissa, kämmenissä, jaloissa ja otsassa on eniten hikirauhasia, minkä takia näissä paikoissa hiki tuntuu helpoiten.

Miten pysyä kuivana? 

Antiperspirantti on kaikkein paras apu hikoilemiseen. Antiperspirantit sisältävät usein alumiinia, joka imeytyy ihoon ja tukkii ihohuokosia. Deodorantti ei sulje ihohuokosia, eikä millään tavalla siis estä hikoilua, vaan saa sen ainoastaan tuoksumaan miellyttävämmälle.

Antiperspiranttia kannattaa laittaa illalla, jos haluaa parhaan tuloksen. Kun iho on kuiva, alumiinihiukkaset pääsevät helpommin tunkeutumaan ihohuokosiin. Antiperspirantti voi estää hikoilua jopa kolmen päivän ajan, jos se imeytyy kunnolla. Liiallinen antiperspirantin käyttö voi kuitenkin johtaa ihon ärsyyntymiseen, joten käytä viisaasti – älä liikaa.

Jos hikoilet kuin pieni sika, kannattaa suunnata apteekkiin. Apteekista löydät tehokkaampia antiperspiratteja, jotka sisältävät jopa 20% alumiini zirkoniumia. Jos tilanne on todella paha, voit kokeilla Botoxia. Botox estää asetyylikoliinin, hikoilua aiheuttavan välittäjäaineen, toimintaa. Botox-ruiskeet kainaloihin voivat pitää ne kuivina jopa 8 kuukautta.

Lähde: MSNBC

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi