Terve.fi

Erilaista ihoa eri puolilla kehoa - ihotyypit


Perusihotyypit voidaan luokitella neljään ryhmään: normaali iho, kuiva iho, rasvainen iho ja sekaiho. Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan jokainen neljästä edellä mainitusta ihotyypistä voi olla myös herkkä. Herkkää ihoa tulee hoitaa ihotyypin mukaisesti, mutta myös suojata ihoa haitallisilta tekijöiltä: välttää voimakkaita käsittelyjä, kuten ihon kuorintaa, välttää alkoholipitoisia ihonhoitotuotteita ja suojata iho äärilämpötiloilta (sauna/pakkanen).

.

Normaali iho

Normaalissa ihossa kaikki toiminnot, tali- ja hikirauhaset, ovat tasapainossa. Ihon huokoset ovat hienorakenteisia, verenkierto toimii ja iho on heleä sekä tasaisen läpikuultava, kimmoisa ja pehmeä. Ihossa ei juuri esiinny epäpuhtauksia, vain nenässä ja leuassa voi olla muutama mustapää.

Kuiva iho

Kuivan ihon rakenne on ohut, iho näyttää usein karhealta ja laikukkaalta sekä tuntuu kireältä. Epäpuhtauksia kuivalla iholla ei juuri ole, mutta sillä on taipumus hilseilyyn, punoitukseen ja kutinaan. Kuivassa ihossa sarveiskerroksen ja muun epidermiksen vesipitoisuus on tavallista pienempi ja ihon kyky sitoa kosteutta on heikentynyt. Syntymekanismiltaan poikkeava kuivan ihon muoto on atooppinen kuiva iho. Atooppisen ihon peruspiirteet ovat kutina ja kuivuus. Ihon kuivuuden katsotaan johtuvan osittain siitä, että ihossa on liian vähän keramideja.

Rasvainen iho

Rasvaiseen ihoon perussyynä on talirauhasten liikatoiminta. Tälle ihotyypille ovat ominaisia laajentuneet ihohuokoset, mustapäät ja näpyt. Iho kiiltää, kuultaa epätasaisesti läpi ja näyttää usein kalpealta ja kellertävältä. Rasvaisessa ihossa puhutaan usein niin sanotusta T-alueesta, jossa otsan, nenän ja poskien alueen iho on öljymäisen kiiltävä. Rasvainen iho voidaan jakaa öljyisen rasvaiseen ihoon ja pintakuivaan rasvaiseen ihoon.

Sekaiho

Sekaiho on edellä mainittujen ihotyyppien yhdistelmä, jossa tyypillisesti juuri T-alue on rasvainen ja kasvojen reuna-alueet normaalit tai kuivat. Suomalaisilla sekaiho on tyypillinen ihotyyppi.

Ihotyypit auringon sietokyvyn mukaan

Ihotyypit voidaan jakaa myös auringon sietokyvyn mukaan. Eurooppalaiset kuuluvat useimmiten johonkin neljästä alla olevasta ihotyypistä. Kolmannes suomalaisista kuuluu tyyppeihin I ja II ja noin puolet tyyppiin III.

Ihotyyppi I

  • hyvin vaalea iho, usein pisamia, punertava tukka
  • palaa äärimmäisen herkästi, ei rusketu koskaan

Ihotyyppi II

  • vaalea iho, jossa hiukan pisamia, vaaleahko tukka, siniset tai vihreät silmät
  • suuri taipumus palamiseen, ruskettuu hitaasti ja vain hyvin suojattuna

Ihotyyppi III

  • normaali iho, ei pisamia, ruskea tukka, harmaat tai ruskeat silmät
  • palaa harvoin, ruskettuu helposti

Ihotyyppi IV

  • tumma iho, tumma tukka
  • palaa tuskin koskaan, ruskettuu erittäin hyvin

Testaa ihotyyppisi »

Julkaistu: 11.3.2010