Terve.fi

Ensirakkaus voi päättyä muttei unohtua

Ensirakkaus voi päättyä muttei unohtua
Kevät on otollista aikaa rakastumiselle; auringon lämmittäessä ihmiset alkavat liikkua kaupungilla ja joskus vastaan voi kävellä jotain ihan erityistä. Varo vain, ensirakkaus voi vaania lähempänä kuin arvaatkaan!
Julkaistu: 19.3.2006

“Olin kavereiden kanssa kaupungilla ja vastaan tuli se poika kavereidensa kanssa. Pojat lähti seuraamaan ja sitten juteltiin ja vaihdettiin puhelinnumeroita”, 16-vuotias Kirsi muistelee omaa kohtaamistaan ensimmäisen suuren rakkautensa kanssa. 14-vuotias Marianne kohtasi ensirakkautensa vieraillessaan mummonsa luona pienessä virolaisessa kylässä. Poika käveli kylällä vastaan ja jäi niin hyvin mieleen, että illalla piti varta vasten lähteä uudelleen katselemaan, josko häneen vielä törmäisi. Etsintäreissu kannatti ja siitä alkoi huumaava ensirakkaus.

Myös 16-vuotiaan Ändin ensirakkaus alkoi romanttisesti, kun hän hengaili kaupungilla puistossa kavereiden kanssa. “Se tapahtui kuutos- ja seiskaluokan välillä. Tyttö oli yhden kaverin kaveri”, Ändi muistelee. 

“Se vaan tuntuu siltä”

Rakkaus on sellainen kolahdus, että tunnetta vastaan on turha taistella – ja miksi edes pitäisi? “Kun tosirakkaus osuu kohdalle, se kannattaa ottaa vastaan”, kehottaa Väestöliiton Nuorten Avoimissa Ovissa työskentelevä kliininen seksologi Tarja Sandberg. “Rakastuminen on melkoinen mylly, se valtaa kaiken ja vie mennessään”, hän kuvaa ja tietää, että myllytykseltä ei säästy kukaan: “Rakastunut tyttö ja rakastunut poika ovat yhtä kovasti tunteen vallassa.”

17-vuotiaalla Jyrillä on asiasta kokemusta. “Oon kai minä seurustellut jo tarhassa. Mentiin silloin naimisiinkin”, hän nauraa. Vakavasti ottaen todellinen ensirakkaus tuli vastaan vähän vanhempana. Sitä, mistä tietää kun on rakastunut, hän ei pysty erittelemään. “Se vaan tuntuu siltä”, Jyri toteaa. “Kun rakastuu kunnolla niin ei voi muuta ajatella kuin sitä ihmistä”, Kirsi tarkentaa.

Sitäkään ei voi sanoa, miksi rakastuu juuri siihen kehen rakastuu. Toisessa vain on jotain erityistä. Totta on, että ulkonäkö herättää huomion, mutta se ei ole kuitenkaan syy rakastua. “Jos tyttö on tosi hyvännäköinen, mutta ei ymmärrä mitään läppää, niin ei se toimi. Pitää olla rento ja huumorintajuinen”, Jyri listaa. Tytötkin arvostavat sitä, että toinen jaksaa jutella ja osaa myös kuunnella. Kavereiden asenne ei heidän mukaansa vaikuta parin valintaan, omat tunteet ovat tärkeimpiä. “Se on kavereiden ongelma jos ei tykkää toisen tyttö- tai poikakaverista. Tärkeintä on, että itsestä tuntuu oikealta.”

Jäitä hattuun

Niin hurja tunne kuin rakastuminen onkin, eivät Kirsi, Marianne, Jyri ja Ändi usko ensimmäisten suhteiden kestävän avioliittoon asti – ja ovat oikeassa.

Sandbergin mukaan ensimmäiset seurustelusuhteet kestävät yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Ne solmitaan sen ikäisenä, että koko elämä on yhtä mylläkkää. “Kun on epävarma ja ei tunne välillä edes itseään, miten voisi vielä sitoutua vakavasti?”, Sandberg muistuttaa.

Elämään mahtuu teini-iässä poika- tai tyttöystävän lisäksi paljon muutakin. “Minä haluan vielä olla itsenäinen ja nähdä maailmaa ilman että seurustelen”, Kirsi toteaa. Marianne on samoilla linjoilla, matkustelu ja uusien asioiden ja ihmisten kohtaaminen kiehtoo eikä hän usko vakavan suhteen avioliittolupauksineen sopivan kuvioihin vielä muutamaan vuoteen. 

Rakkaus on taitolaji

Ensimmäisissä suhteissa on aika opetella yhdessä oloa. “Nuorena tosirakkauksia tulee ja menee, eikä vielä tarvitsekaan olla valmis seurustelemaan ja sitoutumaan vakavasti”, Sandberg sanoo. “Se on harjoittelua, opetellaan läheisyyttä ja tunteita”, hän kuvaa. Rakkaus on vaativa laji ja ilman harjoittelua ei voi oppia. Usein oppi on saatava kantapään kautta – pelkkää päivänpaistetta ei ole luvassa vaan rakkauteen kuuluvat onnen lisäksi myös katkerat pettymykset ja sydänsurut.

“Kävi ensirakkaudessa hyvin tai huonosti, niin siitä lopulta seuraa hyvää. Tunteiden käsittely vahvistaa ihmistä”, Sandberg muistuttaa ja lisää, että usein aika kultaa muistot – se mikä tuntuu nyt ylipääsemättömältä tuskalta, kyllä helpottaa varmasti. Sen sijaan saadut opetukset eivät unohdu vaan auttavat myöhemmin. Sandberg kertoo monien ihmisten palaavan ensirakkauden kokemuksiin vielä vuosienkin päästä esimerkiksi vaikeaa elämäntilannetta ratkoessaan.

Ei unohdu milloinkaan

Yleensä ensimmäiset varsinaiset seurustelut aloitetaan 14-16 -vuotiaana, tytöt hieman nuorempana kuin pojat. Elämänkokemusten ja iän karttuessa suhteita kertyy enemmän tai vähemmän. Kuitenkin ensimmäinen tyttö tai poika, jota voi sanoa rakastaneensa, voi onnistua vielä pitkän ajan kuluttuakin aiheuttamaan sydämentykytyksiä vastaan tullessaan.

Sekä Kirsin, Mariannen, Jyrin että Ändin ensirakkaudet ovat jo ohi, mutta muistot ovat säilyneet. “Ensimmäinen jää mieleen, kun silloin kokee kaiken ensimmäistä kertaa. Siinä säilyy aina jotain erityistä”, Kirsi tiivistää.

Kommentoi »